ESG-фактори та їх відображення в податковій звітності: виклики для аудиту - Лега, Ольга Василівна; Безкровний , Олександр Валентинович; Канцедал , Наталія Анатоліївна; Лиженков, Вячеслав Геннадійович; Шейко , Антон Ростиславович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджуються сучасні тенденції інтеграції ESG-факторів (екологічних, соціальних та управлінських аспектів) у систему податкової звітності підприємств. Увага зосереджена на аналізі викликів, що постають перед аудиторами при перевірці показників, пов’язаних із впливом бізнесу на довкілля, соціальну відповідальність та прозорість корпоративного управління. Окреслено проблеми відсутності уніфікованих вимог щодо відображення ESG-показників у податковій звітності, що ускладнює процес аудиту та знижує рівень прозорості для контролюючих органів. Водночас підкреслено зростання ролі нефінансової інформації у формуванні фіскальної довіри, інвестиційної привабливості та репутаційного капіталу компаній. Метою дослідження є виявлення потенційних підходів до відображення ESG-факторів у податковій звітності та визначення вимог до аудитора в умовах трансформації фінансової та нефінансової інформації. У статті застосовано методи порівняльного аналізу, контент-аналізу звітності підприємств, а також метод експертного оцінювання ризиків недостовірного розкриття інформації. Особливу увагу приділено міжнародному досвіду (GRI, TCFD, CSRD) щодо розкриття ESG-даних та їх зв’язку з оподаткуванням. Розглянуто специфіку формування нових типів показників для потреб податкової служби, аудиторських структур і користувачів інтегрованої звітності. Результати дослідження вказують на необхідність законодавчого закріплення окремих елементів ESG-звітності в рамках податкових декларацій та формування критеріїв аудиту таких даних. Висновки. Запропоновано напрями підвищення якості аудиторської перевірки, що охоплює ESG-індикатори, зокрема через оновлення стандартів аудиту, впровадження міждисциплінарних підходів та посилення професійної підготовки аудиторів. Акцент зроблено на тому, що інтеграція ESG-факторів у податкову звітність не лише сприятиме більшій підзвітності бізнесу, а й стане важливим інструментом податкового комплаєнсу, управління ризиками та стратегічного планування в умовах посилення запитів на сталість і прозорість з боку регуляторів, інвесторів та суспільства.