Вплив електронної комерції на традиційні ринки в умовах глобальної диджиталізації - Козуб, Вікторія Олександрівна; Бурмака, Микола Олексійович; Пічик, Катерина Валеріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стрімкий розвиток електронної комерції в умовах глобальної диджиталізації економіки істотно впливає на функціонування традиційних ринків, що зумовлює актуальність аналізу цієї взаємодії та оцінки перспектив для сучасної економічної науки. Мета дослідження полягає в аналізі впливу електронної комерції на функціонування традиційних ринків в умовах глобальної цифровізації та оцінюванні потенціалу її розвитку в Україні. Методи. У роботі застосовано комплекс методів, зокрема системний аналіз для вивчення взаємозв’язків між е-комерцією та класичною торгівлею, порівняльний аналіз для зіставлення тенденцій на глобальному та українському ринках, узагальнення літературних джерел і статистичних даних для систематизації факторів розвитку, а також графічне представлення результатів для наочної ілюстрації динаміки. Результати. Встановлено, що е-комерція спричиняє трансформацію традиційних ринків через зростання частки онлайн-продажів, що призводить до скорочення офлайн-сегмента та зміни конкурентного середовища. Визначено основні чинники розвитку е-комерції, серед яких глобалізація інформаційно-комунікаційних технологій, зростання кількості інтернет-користувачів, удосконалення систем електронних платежів, вплив соціальних мереж і глобальних викликів, таких як пандемія та торговельні війни. Виявлено зміни в споживчій поведінці, що проявляються в підвищенні вимог до зручності, доступності сервісів і якості обслуговування. Економічні наслідки для офлайн-сектору мають суперечливий характер: з одного боку, е-комерція сприяє розширенню ринків збуту, стимулює інновації в логістиці й маркетингу, а також сприяє розвитку нових бізнес-моделей; з іншого – створює виклики, пов’язані зі скороченням робочих місць та тиском на прибутковість. Висновки. Перспективи розвитку е-комерції в Україні пов’язані з інтеграцією сучасних технологій, удосконаленням логістичних систем та інтеграцією в міжнародні цифрові ринки. Сьогодні е-комерція відіграє особливу роль у забезпеченні стійкості бізнесу в умовах воєнного часу, хоча її розвиток стримується обмеженнями в інфраструктурі та нерівномірністю цифрових навичок населення. Традиційний ритейл потребує адаптації до умов цифрової економіки через упровадження багатоканальних стратегій, а також подальшого вивчення взаємодії між онлайн- і офлайн-сегментами для забезпечення їхнього гармонійного співіснування. Результати дослідження мають значення для розробки стратегій розвитку бізнесу в умовах диджиталізації та можуть бути використані для формування державної політики у сфері цифрової економіки.