Стратегії управління ризиками в бізнес-інтеграції біткоїна: акторно-мережевий підхід - Павлов, Роман Анатолійович; Павлова, Тетяна Сергіївна; Гринько , Тетяна Валеріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У роботі обґрунтовано стратегії мінімізації ризиків, що інтегрують технологічні, економічні, соціальні та культурні аспекти функціонування біткоїна в підприємницькій діяльності. Мета. Дослідження спрямована на теоретичне обґрунтування підходів до управління ризиками при інтеграції біткоїна в бізнес-процеси з використанням акторно-мережевої методології, що дозволяє розглядати криптовалютну систему як сукупність взаємодіючих гетерогенних елементів. Методи. У роботі використано міждисциплінарний підхід, що об'єднує акторно-мережеву теорію, концепції інформаційної безпеки та інституційний аналіз криптоекономічних систем. Проведено систематизацію досліджень функціонування протоколу Біткоїн з позиції взаємодії технічних і соціальних компонентів. Застосовано компаративний аналіз архітектури безпеки традиційних фінансових систем і децентралізованих криптовалютних структур. Результати. Систематизовано основні категорії ризиків, пов'язаних з використанням біткоїна в бізнесі (волатильність цін, регуляторна невизначеність, кіберзагрози, операційні та репутаційні ризики), оцінено їхню специфіку з урахуванням децентралізованої природи криптовалюти. Виявлено подвійну природу транзакцій, що виступають одночасно засобом передачі вартості та об'єктом економічної конкуренції, що створює специфічне середовище ризиків. Проаналізовано практичний досвід провідних учасників криптовалютної індустрії, що демонструє ефективність багаторівневих підходів до управління ризиками. Розглянуто роль технічних особливостей протоколу Біткоїн (децентралізація, криптографічний захист, прозорість реєстру, незмінність даних) в управлінні ризиками. Обґрунтовано, що ці характеристики створюють принципово іншу архітектуру безпеки порівняно з традиційними фінансовими системами, що вимагає від бізнесу переосмислення підходів до оцінки та мінімізації ризиків. Висновки. Ефективне управління ризиками при використанні біткоїна в бізнесі вимагає комплексного підходу, що інтегрує технологічні рішення з фінансовими та організаційними заходами. Фундаментальні характеристики протоколу Біткоїн створюють принципово іншу архітектуру безпеки порівняно з традиційними системами, що зумовлює необхідність перегляду класичних методів оцінки та мінімізації ризиків.