Фінансові механізми та податкові інструменти спеціального експортного режиму у протидії тінізації зовнішньоекономічних операцій - Цап, Володимир Дмитрович; Яцух , Ростислав Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено запровадження спеціального режиму експортного забезпечення як інструменту протидії тіньовим схемам у зовнішньоекономічній діяльності, що передбачено Законом України № 3706-IX. Особливу увагу приділено фінансовим, податковим та валютно-правовим аспектам реалізації цього режиму в умовах функціонування сучасної економіки України. Проаналізовано комплекс змін до Податкового кодексу України, Закону «Про валюту і валютні операції», Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» та інших нормативно-правових актів, спрямованих на формування ефективної системи контролю за експортними операціями із сільськогосподарською продукцією. Розкрито механізми обмеження експортної діяльності для суб’єктів, які не є платниками ПДВ, а також за умов реалізації продукції за цінами, що нижчі за мінімально допустимі. Деталізовано порядок визначення мінімально допустимих експортних цін, їх оновлення Міністерством аграрної політики, а також податкові наслідки для експортерів, що не дотримуються вимог чинного законодавства. Висвітлено особливості оформлення податкових накладних та розрахунків коригування, з урахуванням необхідності дотримання уніфікованих одиниць виміру, обов’язкових реквізитів та строків реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних. У контексті фінансового моніторингу проаналізовано нові правила валютного контролю та повідомлення банками органів ДПС про завершення розрахунків з нерезидентами. Звернено увагу на умови застосування нульової ставки ПДВ до експортних операцій залежно від рівня повернення валютної виручки, що посилює роль банківського сектору у забезпеченні прозорості та ефективності зовнішньоекономічних фінансових операцій. Також визначено роль державних органів у контролі та адмініструванні податкових зобов’язань експортерів, зокрема у частині використання ПН, митних декларацій та форвардних контрактів. Зроблено висновок, що впровадження спеціального режиму експортного забезпечення є вагомим кроком у напрямі фінансової детінізації експортного сектору, посилення прозорості зовнішньоторговельної діяльності та удосконалення механізмів фіскального контролю. Отримані результати становлять інтерес для науковців, фінансових аналітиків, державних службовців, а також практиків у сфері міжнародної торгівлі, фінансів і банківської справи.