Методичні підходи до оцінки цифрової зрілості підприємства сфери електронних комунікацій - Тардаскіна , Тетяна Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена аналізу методичних підходів до оцінки цифрової зрілості підприємств, з акцентом на сферу електронних комунікацій. Метою дослідження є порівняння методів оцінки цифрової зрілості підприємств електронних комунікацій, вибір найефективнішої моделі та розробка методологічного підходу до формування дорожньої карти цифрової трансформації АТ «Укртелеком». Методи. У дослідженні застосовано комплексний підхід, який включає аналіз сучасних моделей цифрової зрілості. Для оцінки цифрової зрілості АТ «Укртелеком» використано метод експертних оцінок за моделлю DMM. Для розробки дорожньої карти цифрової трансформації застосовано метод прогнозування, який дозволив визначити етапи і ініціативи трансформації. Результати дослідження показали, що цифрова зрілість АТ «Укртелеком» становить 2,8 із 5, що потребує трансформацій. Розроблено дорожню карту цифрової трансформації (три етапи: підготовчий, впровадження, інтеграція/масштабування), яка включає розвиток омніканальних сервісів, автоматизацію бізнес-процесів, створення мобільного застосунку, впровадження IoT, 5G, інтеграцію Big Data, формування партнерських екосистем і підготовку персоналу до роботи в умовах цифрової економіки.. Для кожного напряму визначено ключові показники ефективності (KPI), які дозволяють оцінити прогрес реалізації цифрової трансформації. Висновки. Дослідження підтверджує ефективність моделі DMM для оцінки цифрової зрілості підприємств сфери електронних комунікацій та підкреслює важливість комплексного підходу до планування цифрових змін. Запропонований підхід може бути адаптований для інших підприємств сфери електронних комунікацій, що знаходяться в процесі трансформації та прагнуть підвищити свою цифрову зрілість і конкурентоспроможність.