Аналіз використання Big Data у розробці ефективних маркетингових кампаній - Кобернюк, Сергій Олександрович; Набока, Руслан Миколайович; Максименко, Юрій Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Ця стаття присвячена вивченню значення та можливостей використання технологій аналізу великих даних у процесі створення ефективних маркетингових кампаній. Розглянуто способи застосування об’ємних і різнорідних масивів інформації для підвищення ефективності прийняття маркетингових рішень. У контексті цифрових змін, що відбуваються в сучасному бізнес-середовищі, великі дані розглядаються як важливий інструмент для глибшого розуміння поведінки споживачів, індивідуалізації комунікаційних стратегій і зменшення витрат на маркетинг. У дослідженні використано методи логічного узагальнення та порівняльного аналізу наукових підходів до впровадження Big Data у маркетингову практику. Окрему увагу приділено аналізу прикладів застосування аналітики даних на практиці – як у великих компаніях, так і в підприємствах середнього масштабу. Застосовано методи контент-аналізу, експертного оцінювання та узагальнення результатів емпіричних досліджень щодо впливу Big Data на маркетингову ефективність. У результаті дослідження встановлено, що використання великих даних забезпечує точніше сегментування цільової аудиторії, вдосконалення механізмів прогнозування споживчої поведінки, підвищення релевантності рекламних повідомлень і зростання показників ROI маркетингових кампаній. Визначено основні технологічні інструменти обробки даних, зокрема алгоритми машинного навчання, аналітику в режимі реального часу та інтеграцію даних з різних джерел. Сформульовано низку рекомендацій щодо побудови аналітичної платформи на базі Big Data, здатної підтримувати маркетингові рішення в умовах динамічного конкурентного середовища. Особливу увагу приділено проблематиці етичного використання персональних даних та забезпеченню конфіденційності у процесі аналізу. У висновках обґрунтовано доцільність широкого впровадження інструментів Big Data у маркетингову практику, з урахуванням рівня цифрової зрілості підприємства та специфіки його цільових ринків. Запропоновано напрями подальших досліджень, пов’язані з оцінкою ефективності впровадження Big Data у сегменті малого та середнього бізнесу.