Власний капітал у системі забезпечення фінансової стійкості підприємства: облік, звітність, аналіз - Зоря, Олексій Петрович; Єрмолаєва, Марина Валентинівна; Капаєва, Людмила Миколаївна; Кулинич, Віталій Володимирович; Кацай , Юлія Русланівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах фінансової нестабільності, загроз економічної безпеки та дефіциту зовнішніх джерел фінансування, роль власного капіталу як гаранта фінансової незалежності та джерела внутрішнього інвестування суттєво зростає. Його правильне облікове відображення, аналітичне оцінювання та стратегічне управління стають ключовими умовами забезпечення фінансової стійкості підприємств. Метою дослідження є систематизація підходів до обліку, звітності та аналізу власного капіталу, а також обґрунтування його ролі у зміцненні фінансової стійкості підприємства. Застосовано методи теоретичного узагальнення, нормативного аналізу, порівняльної характеристики форм звітності, а також коефіцієнтний аналіз. Для емпіричної оцінки використано вибірку з 10 аграрних підприємств України за 2021–2023 роки, на підставі якої розраховано ключові показники: рентабельність власного капіталу (ROE), коефіцієнт автономії, фінансової залежності, маневреності. Результати дослідження. У ході дослідження розкрито сутність власного капіталу як ключового елементу забезпечення фінансової стійкості підприємства. Обґрунтовано роль обліково-аналітичного забезпечення у формуванні достовірної інформації про джерела фінансування, прибутковість і здатність підприємства до зростання. Емпіричний аналіз десяти аграрних підприємств підтвердив тісний зв’язок ефективного управління капіталом з рівнем рентабельності, ліквідності, автономності та інвестиційної привабливості. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості застосування системи показників (ROE, автономія, маневреність, залежність) для комплексної оцінки капіталу та розробки управлінських рішень. Висновки. Власний капітал повинен розглядатися не лише як облікова, а як стратегічна категорія, що формує фінансову гнучкість і конкурентоспроможність підприємства. Поєднання традиційних фінансових інструментів з елементами нефінансової звітності, зокрема ESG-факторів, відкриває нові можливості для стратегічного управління капіталом. Подальші дослідження доцільно спрямувати на оцінку впливу ESG-компонентів на структуру капіталу та адаптацію міжнародних підходів до українських реалій.