Історичні аспекти та особливості формування бюджету як основного фінансового плану країни - Бабич, Людмила Миколаївна; Горобінська, Ірина Владиславівна; Назаренко, Ярослава Ярославівна; Наконечна, Світлана Анатоліївна; Гуцалюк, Олена Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Статтю присвячено аналізу історичних аспектів формування бюджету як основного фінансового плану країни. Метoю дослідження є окреслення концептуальних засад щодо формування планових параметрів бюджету як основного фінансового плану у повоєнний період розвитку економіки України. В ході дослідження використано методи: методи загального і конкретного, метод пізнання, методи індукції та дедукції при узагальненні засад становлення та історичного розвитку бюджетної системи України та економічних основ формування бюджетів різних рівнів; методи аналізу і синтезу, статистичних групувань при оцінці формування загального і спеціального фондів державного і місцевих бюджетів. Результати: здійснено систематизацію етапів становлення бюджетної системи України з часу існування Київської Руси до сучасного періоду з виділенням позитивних та негативних моментів. Проаналізовано обсяги та структуру загального та спеціального фондів державного і місцевих бюджетів України впродовж 2015-2024 років. Окреслено характерні особливості сучасного етапу формування бюджету України. В умовах сьогодення виділено додаткові характерні ознаки бюджету: за організаційною структурою – провідна ланка у сфері публічних фінансів; за способом формування – дієвий метод перерозподілу певної частини фінансових ресурсів країни; за політичним призначенням – кінцевий фінансовий результат щодо компромісу представницьких органів влади та політичних сил стосовно затвердження фінансового плану країни. Висновки: доходи бюджету країни можна формувати двома шляхами: через доходи або через видатки та кредитування зведеного бюджету. Перший варіант вважається дієвим в непростих економічних умовах сьогодення, а другий може стати більш прийнятним та ефективним при налагодженні партнерської взаємодії з провідними світовими корпоративними компаніями у створенні спільного фінансового базису в напряму формування ресурсних передумов для здійснення через видатки бюджетів соціальних зрушень у реалізації передбачених бюджетних програм в контексті досягнення цілей сталого економічного розвитку України.