Системний підхід до моделювання сталого розвитку підприємств у контексті інноваційного розвитку металургійних підприємств в Україні - Пустовгар, Світлана Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Вступ. У статті представлено системний підхід до оцінювання та моделювання впливу інноваційної активності на сталий розвиток металургійних підприємств України в умовах економічної нестабільності, пандемії COVID-19 та повномасштабної війни. Метою дослідження є моделювання взаємозв’язку між рівнем інноваційного розвитку та складовими сталого розвитку (економічною, екологічною та соціальною) із визначенням найефективнішого сценарію для металургійних підприємств. Методологічну основу дослідження становлять регресійний аналіз і сценарний підхід, що реалізовані на прикладі даних фінансової та управлінської звітності провідних українських металургійних підприємств за період 2018–2023 рр. У дослідженні побудовано три сценарії інноваційного розвитку: «Статус-кво» (низький рівень витрат на інновації), «Збалансований» (помірний рівень), та «Агресивне впровадження інновацій» (висока частка інвестицій у інновації). Застосовано стандартизовані змінні, що відповідають міжнародним стандартам звітності GRI та SASB, а також фіктивні змінні для врахування розміру підприємства і періоду функціонування. Результати регресійного аналізу показали, що інноваційна активність здійснює нелінійний вплив на економічну ефективність підприємств, позитивно впливає на соціальний розвиток і знижує інтенсивність викидів парникових газів на одиницю продукції. Встановлено, що агресивна інноваційна стратегія забезпечує максимізацію інтегрального показника сталого розвитку незалежно від розміру підприємства. Водночас надмірні інвестиції в інновації можуть тимчасово знижувати економічну ефективність через фінансове навантаження. Результати. Отримані висновки підтверджують, що інновації не лише стимулюють економічне зростання, а й слугують критичним чинником забезпечення екологічної відповідальності та соціальної стійкості. Запропоновані підходи можуть бути використані для формування стратегій сталого розвитку металургійних підприємств в умовах криз і післявоєнного відновлення.