Розвиток ринку вживаних автомобілів: порівняльний економічний аналіз тенденцій, ризиків та можливостей у США та Україні - Руєв, Микола Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Розвиток ринку вживаних автомобілів є важливим об’єктом дослідження як у країнах із розвиненою, так і з перехідною економікою. В умовах зростання економічної нестабільності, коливань валютних курсів та глобальних змін у ланцюгах постачання спостерігається трансформація споживчого попиту та структури пропозиції у цьому сегменті. Для України, де ринок уживаних автомобілів став альтернативою високій вартості новому автотранспорту, вивчення американського досвіду – одного з найзріліших та найстійкіших ринків – набуває особливої значущості. Метою статті є порівняльний економічний аналіз основних тенденцій, чинників впливу, ризиків та перспективних можливостей розвитку ринку вживаних автомобілів у США та Україні з акцентом на можливості адаптації успішних практик та інституцій в українському контексті. Методи. У дослідженні застосовано загальнонаукові методи аналізу та синтезу, порівняльно-історичний та статистичний методи, а також структурно-функціональний підхід до оцінки ринкової динаміки. Проаналізовано вторинні дані, зокрема офіційну статистику, звіти профільних організацій, ринкові огляди та кейси регуляторної практики. Результати. Встановлено, що в США ринок уживаних автомобілів характеризується значним ступенем цифровізації, інституційною зрілістю та підтримкою фінансових інструментів, тоді як в Україні він розвивається на тлі інституційної нестабільності, залежно від імпорту та коливань валютного курсу. Серед чинників, що впливають на динаміку попиту та пропозиції, виокремлено рівень доходів населення, доступність кредитування, регуляторну політику та міжнародні торгові обмеження. Визначено зовнішньополітичні та економічні ризики, зокрема введення імпортних мит у США, які можуть трансформувати глобальні потоки автотранспорту та вплинути на український ринок. Висновки. На підставі аналізу запропоновано перспективні напрями розвитку українського ринку з урахуванням американського досвіду: цифровізація процедур купівлі-продажу, правова регламентація оцінки стану транспортних засобів, розширення інструментів споживчого фінансування та впровадження механізмів екологічної адаптації. Ці заходи здатні підвищити прозорість ринку, посилити довіру споживачів та скоротити витрати на всіх етапах обігу вживаних автомобілів. Крім того, цілеспрямоване впровадження таких практик може сприяти сталому зростанню сектора та його інтеграції в глобальні ланцюги постачання.