Концептуальна модель інтегрованого управління бізнесом в умовах відновлювальної економіки - Кісільов , Олександр Іванович; Бедрій, Дмитро Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Збройна агресія проти України призвела до значних руйнувань інфраструктури, втрат у промисловості, аграрному секторі, фінансовій системі та соціальній сфері. У зв’язку з цим виникла об’єктивна потреба у створенні дієвих механізмів післявоєнного економічного відновлення, які б поєднували як короткострокові, так і довгострокові стратегії розвитку. Метою дослідження є інтеграція процесного та проєктного підходів до управління бізнесом в умовах відновлювальної економіки. Авторами пропонується за допомогою таких підходів, як конвергенція та дивергенція, інтегрувати управління процесами та проєктами в єдиний підхід, який сприятиме підвищенню ефективності управління бізнесом. На основі концептуальної схеми управління бізнесом проведено ідентифікацію типів проєктів, що можуть впроваджуватись у підприємницькій діяльності, а також визначено необхідні для їх реалізації бізнес-процеси. Такий підхід дає змогу оперативно оцінити доцільність проєктів ще на стадії їх планування. Обґрунтовано необхідність інтеграції процесного та проєктного підходів, що підвищує гнучкість та адаптивність управлінських рішень відповідно до стратегічних пріоритетів бізнесу. Бізнес-процеси забезпечують поступове досягнення стратегічних цілей, тоді як проєкти реалізують конкретні завдання в межах цих процесів. Здійснено моделювання інтегрованого підходу до управління, результатом якого стала розробка концептуальної моделі управління бізнесом в умовах відновлювальної економіки. Ця модель забезпечує оптимальний баланс між операційною ефективністю та стратегічною гнучкістю. До її ключових елементів належать стратегічне управління, управління процесами та проєктами, моніторинг KPI і інтеграційний центр управління. Стратегічне управління відповідає за формування довгострокових цілей, а KPI слугують інструментом оцінки результативності. Процесне управління орієнтоване на ефективність щоденних операцій, тоді як проєктне – на реалізацію змін і інновацій. Інтеграційний центр координує взаємодію всіх складових, забезпечуючи їхню узгодженість і здатність до адаптації в умовах змінного середовища.