Вплив управлінської діяльності корпорацій на розвиток економіки природокористування - Копитко , Василь Іванович; Копитко, Ольга Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обгрунтувати теоретичні та прикладні засади впливу управлінської діяльності корпорацій на саме безпековий розвиток економіки природокористування. Об’єктом дослідження виступають корпоративні управлінські практики у сфері природокористування, а предметом — їхні економічні, екологічні та інституційні наслідки. У статті визначено сутність і ключові детермінанти управлінської діяльності корпорацій, що впливають на розвиток економіки природокористування. Доведено, що корпоративні стратегічні рішення є критично важливими для досягнення ресурсоефективності, зниження вуглецевого сліду та посилення економічної безпеки держави. Обгрунтовано чотири базові засади безпекового розвитку економіки природокористування. Доведено, що саме в XXI столітті проблема збереження навколишнього середовища набула особливої гостроти. Зміна клімату, деградація земель, виснаження ресурсів, зменшення біорізноманіття стали серйозною загрозою не лише для природи, але й для економічної стабільності країн та життєдіяльності людства загалом. У цьому контексті саме корпорації як потужні економічні суб'єкти відіграють ключову роль у зміні підходів до природокористування. Вони здатні впливати на масштаби використання ресурсів, впроваджувати екологічні інновації, змінювати споживчі моделі й формувати екологічну свідомість. Визначено, що зелена трансформація економіки неможлива без активної участі бізнесу, а отже – без трансформації управлінських підходів. Йдеться про зміну стратегічного бачення корпорацій: від домінування короткострокових прибуткових цілей до довгострокового орієнтування на екологічну, соціальну та етичну відповідальність. Доведено, що по суті своїй, корпорації можуть бути як джерелом екологічних загроз, так і рушієм позитивних змін, що створює подвійний характер їхнього впливу на економіку природокористування.