Удосконалення системи управління якістю товарів у контексті інноваційних технологій виробництва - Шегинський, Олег Володимирович; Шегинський, Володимир Олегович; Речун, Оксана Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Науково-технічний прогрес, інноваційні технології виробництва, посилення світової конкуренції та зростаючі вимоги споживачів щодо безпечності, функціональності та екологічності продукції, потребують удосконалення системи контролю якості. У сучасних умовах традиційні підходи до управління якістю товарів, що ґрунтуються переважно на післявиробничому контролі, є вже недостатніми для забезпечення конкурентоспроможності та стійкості підприємств. Масове впровадження диджиталізації, автоматизації, адитивного виробництва, біотехнологій та Інтернету речей вимагає суттєвого перегляду існуючих моделей управління якістю та інтеграції інтелектуальних, адаптивних та проактивних систем, здатних забезпечити безперервний моніторинг та покращення якості продукції на всіх етапах життєвого циклу виробництва. Метою статті є дослідження теоретичних і практичних засад модернізації систем управління якістю товарів під впливом інноваційних технологій виробництва, визначення ефективних стратегій та інструментів удосконалення управління якістю, обґрунтування підходів до інтеграції цифрових рішень у ці процеси. Методи: аналізу наукової літератури – для дослідження поточних напрацювань з тематики; узагальнення та систематизації – для послідовного, лаконічного та систематизованого представлення результатів дослідження. Результати дослідження свідчать, що впровадження інноваційних технологій у системи управління якістю істотно підвищує ефективність виробничих процесів, знижує ризики виникнення дефектів, забезпечує прозорість і простежуваність товарів, сприяє створенню доданої вартості. Встановлено, що інтеграція технологій штучного інтелекту, блокчейну, цифрових двійників та автоматизованих систем управління у реальному часі дозволяє перейти від реактивного до проактивного управління якістю товарів, що убезепечує від проблем або стає пріоритетом у їх усуненні. У висновках акцентовано, що вдосконалення системи управління якістю товарів в умовах інноваційних трансформацій виробництва є не лише технологічним викликом, а й стратегічним імперативом, який вимагає комплексних змін у філософії управління, організаційній поведінці та виробничих практиках. Успішна реалізація модернізаційних заходів забезпечує не лише покращення показників якості продукції, але й зміцнює довіру споживачів, підвищує економічну ефективність та зміцнює довгострокову конкурентоспроможність підприємств в умовах глобальних технологічних викликів.