Вдосконалення професіоналізму фахівців морської галузі України - Голубкова, Ірина Анатоліївна; Бабаченко, Марина Вікторівна; Соколов, Андрій Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах до кадрів пред'являються нові вимоги: готовність працівника до процесу безперервного підвищення кваліфікації та освоєння нових знань; універсалізація співробітника, пов'язана з освоєнням кількох спеціальностей та навіть професій; мати здібності в короткі терміни освоїти новітнє обладнання та комп'ютерні технології, професійна мобільність та готовність відповідно до вимог ринку праці швидко освоїти нову для себе професію, нове робоче місце, зі знанням справи (іноді - мови) спілкуватися з іноземними колегами (клієнтами, замовниками) та сприйняти зміни як нормальний режим сучасного виробництва. Якість робочої сили стає вирішальним нематеріальним чинником конкурентоспроможності підприємств та економіки загалом. Однією з основних умов функціонування морського транспорту є суворе виконання завдання своєчасної доставки вантажу (пасажирів) до відповідного порту та безпека мореплавання. Тому до випускників навчальних закладів морського профілю пред'являється низка вимог, пов'язаних з умінням орієнтуватися у будь-якій складній чи аварійній ситуації, оперативно приймати компетентні рішення, забезпечуючи найменший ризик втрат. Основним завданням сучасного морського навчального закладу є забезпечення високого професійного рівня, змін потреб ринку праці через ефективну підготовку та високу якість освітнього процесу. У статті актуалізовано увагу на сучасних проблемах професійної підготовки майбутніх морських фахівців в Україні. Здійснено аналіз міжнародних (Кодексу та Міжнародної Конвенції ПДНВ, рекомендацій ІМО, Директиви 2008/106/ЕС Європейського Парламенту та Ради [1] та ін.) і національних нормативних документів щодо морській галузі та стану реформування морської освіти в Україні відповідно до міжнародних стандартів. Висвітлено проблеми в галузі морської освіти, пов’язані з імплементацією міжнародних та розробкою нових освітніх та галузевих стандартів. Подано основні тенденції та напрямки розвитку морської освіти із застосуванням новітніх технологій у майбутньому. У статті досліджується процес організації професійної підготовки фахівців морської галузі, що включає такі основні етапи, як середня, середня професійна та вища професійна освіта, післядипломна підготовка та перепідготовка фахівців. У статті наголошується на необхідності співпраці з мореплавцями та компаніями, що дозволяють підготувати співробітників до майбутньої професійної діяльності. На підставі проведеного аналізу виділяються основні засади підготовки фахівців плавскладу та сервісної сфери морської діяльності. На базі вищого навчального закладу вивчається процес управління освітнім простором, включаючи функції діяльності суб'єктів освіти та інтеграцію змісту професійної підготовки. В результаті проведення аналізу автором було зроблено висновок про доцільність та ефективність роботи описаної структури професійної підготовки фахівців морської галузі у системі дуальної освіти.