Біржові індекси як індикатори ринкової кон’юнктури: теоретичні основи та практичне застосування - Ганусич, Вероніка Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є комплексне теоретичне осмислення сутності біржових індексів як індикаторів ринкової кон’юнктури, виявлення їхніх функціональних характеристик, класифікаційних ознак, напрямів практичного застосування, а також ідентифікація основних методологічних обмежень при використанні в аналітичних цілях. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі індексів у фінансовому аналізі, формуванні інвестиційних стратегій, прогнозуванні динаміки ринку та ухваленні рішень у макроекономічній політиці. Методологічною основою дослідження стали методи теоретичного узагальнення, структурно-логічного аналізу, історико-порівняльного підходу та графічного аналізу. На підставі вивчення вітчизняних і зарубіжних наукових джерел здійснено систематизацію ключових підходів до визначення поняття біржового індексу, простежено етапи його історичного розвитку, а також уточнено місце індексів у структурі ринкової аналітики. Здійснено графічний аналіз індексу S&P 500 за допомогою хвильової теорії Елліотта. У результаті дослідження сформовано багаторівневу класифікацію біржових індексів за такими критеріями: регіональне охоплення, галузева приналежність, метод зважування складових і тип базового активу. Обґрунтовано, що індекси виконують низку важливих функцій — інформаційну, аналітичну, прогнозну, інструментальну, оціночну та соціально-психологічну — і відіграють ключову роль у відображенні та формуванні ринкової динаміки. Розглянуто приклади практичного використання індексів у сфері портфельного інвестування, розрахунку похідних фінансових інструментів, аналізу ринкової волатильності та оцінювання ефективності управління активами. Висновки. У ході аналізу також виявлено низку суттєвих обмежень у використанні біржових індексів як індикаторів ринкової кон’юнктури: вузька вибірка компонентів, домінування великих емітентів у розрахунках, недостатня частота оновлення індексного кошика, а також обмежена здатність до врахування структурних зсувів в економіці. Зроблено висновок про необхідність критичного підходу до використання індексів як джерела аналітичної інформації та актуальність подальших досліджень, спрямованих на розширення функціональних можливостей індексів і вдосконалення методів їхньої побудови з урахуванням сучасних викликів фінансових ринків.