Аспекти та методологія інтегрованого обліку та звітності: виклики сьогодення - Шевченко , Любов Ярославівна; Шендригоренко , Марина Трохимівна; Коверза, Вікторія Семенівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Введення воєнного стану в Україні генерувало спектр викликів та проблем як для наукового середовища, так і для більшості суб’єктів підприємницької діяльності, так і для країни в цілому. Основним напрямком економічного розвитку України, особливо в умовах воєнного стану, є її приєднання до Європейського Союзу та отримання статусу повноправного його учасника. Бухгалтерський облік є одним із впливових напрямів щодо зближення законодавства України до законодавства ЄС. Інформаційна складова бухгалтерського обліку дає можливість отримувати вагомі важелі управління підприємством з метою отримання позитивних результатів його діяльності. Саме, система інтеграції всіх видів обліку, допомагає отримати достовірну та своєчасну інформацію, яка забезпечує управлінський персонал можливостями аналізувати та оцінювати результати діяльності підприємства та приймати необхідні рішення щодо уникнення ризикових ситуацій [5,22]. Існуюча обліково – аналітична система підприємства має недоліки щодо своєчасності відображення інформації у регістрах бухгалтерського обліку та звітності. Бухгалтерський облік працює на відображення фактів, які відбулися в минулому і це не дає змогу управлінцям своєчасно приймати оперативні та стратегічні рішення. Тому, наукові дослідження проблеми організації ефективної системи інтегрованого обліку є актуальними та результативними для розвитку системи обліку в Україні. Метою дослідження є поглиблення теоретико-методологічних підходів до розробки методу формування концептуальних засад впровадження системи інтегрованого обліку і звітності суб’єктами господарювання. Методи. У процесі написання наукової роботи було використано такі наукові методи дослідження: методи узагальнення, методи порівняння, аналізу та синтезу, індукції та дедукції, системного аналізу; прогнозування тощо [5,22]. Результати та висновки. Результати дослідження полягають в обґрунтуванні теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій з удосконалення організації та методики інтегрованого бухгалтерського обліку в умовах створення інтегрованої комп’ютерної інформаційної системи суб’єкта господарювання для ефективного управління та прийняття управлінських рішень, забезпечення конкурентоспроможності та безперервного здійснення ним господарської діяльності.