Оцінка неоднорідності фіскального простору України - Кізима, Андрій Ярославович; Маслій, Вадим Володимирович; Викерик, Дмитро Васильович; Харченко , Денис Автанділович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню фіскального простору України в контексті його неоднорідності на основі аналізу доходів місцевих бюджетів за 2012–2021 роки. У межах дослідження застосовано підхід початкового огляду даних (EDA), що дозволив виявити статистичні викиди та регіональні аномалії у фіскальному просторі. Враховуючи особливий статус столиці та задля отримання об'єктивнішої картини регіонального розподілу, з аналізу було виключено доходи бюджету м. Києва. У першій частині дослідження для оцінки рівня неоднорідності застосовано показники варіації — розмах, відношення max/min, середнє квадратичне відхилення та коефіцієнт варіації. Отримані результати свідчать про зростання волатильності бюджетних доходів у регіонах, що відображає процес σ-дивергенції у фіскальному просторі. У другій частині дослідження використано метод групування регіонів за рівнем доходів місцевих бюджетів. Виділено дві групи областей, для яких обчислено коефіцієнти варіації з метою перевірки їх однорідності. Аналіз показав формування відносно однорідних груп після 2014 року та зростання розриву між середніми показниками доходів, що свідчить про посилення процесів дивергенції та формування біполярного фіскального простору. Висловлено припущення щодо необхідності вдосконалення механізмів міжрегіонального вирівнювання, стимулювання фінансової децентралізації та подальшого дослідження структури бюджетних надходжень.