Цифрові технології підвищення ефективності обліку на підприємстві в умовах формування дієвої системи аналітичного менеджменту - Левків, Галина Ярославівна; Франчук, Ірина Богданівна; Леськів , Галина Зіновіївна; Грицак, Оксана Степанівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування ролі цифрових технологій у підвищенні ефективності обліку на підприємстві в умовах формування дієвої системи аналітичного менеджменту. Об'єктом дослідження виступають цифрові трансформації в обліковій системі підприємств. Саме цифрові технології забезпечують інтеграцію облікових процесів з інструментами аналітичного менеджменту, що дозволяє підприємствам своєчасно приймати обґрунтовані управлінські рішення. Враховуючи динамічні зміни у зовнішньому середовищі та зростання вимог до швидкості обробки даних, тема дослідження є надзвичайно актуальною. У статті визначено й обґрунтовано актуальність цифрових технологій у системі сучасного обліку підприємства. Доведено, що цифрова трансформація облікових процесів є необхідною умовою побудови дієвого аналітичного менеджменту, заснованого на об'єктивній, своєчасній та інтегрованій аналітичній інформації. Охарактеризовано чотири ключові цифрові технології, які забезпечують підвищення ефективності обліку: ERP-системи, хмарні рішення, інструменти бізнес-аналітики та технології штучного інтелекту. Встановлено, що кожна з них створює умови для автоматизації обробки облікової інформації, її візуалізації, прогнозування та оперативного реагування. Доведено, що цифрові технології забезпечують прямий зв’язок між кожним рівнем управління та специфікою облікових функцій. Особливу увагу приділено аналітичному обґрунтуванню динаміки впровадження технологій штучного інтелекту у сфері обліку підприємств України впродовж 2020–2024 років. Встановлено, що з початком повномасштабного збройного вторгнення у 2022 році попит на автоматизовані системи значно зріс, а частка підприємств, які інтегрували штучний інтелект в облікову практику, майже подвоїлась. Обґрунтовано, що в умовах невизначеності, цифровізація обліку виступає основою для ефективного прийняття управлінських рішень, збереження ресурсного потенціалу та посилення економічної безпеки.