Роль маркетингових стратегій у використанні відкритих інновацій для сталого розвитку підприємств - Командровська, Вероніка Євгенівна; Полоус , Ольга Вікторівна; Мізик , Валентин Валентинович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті досліджується роль маркетингових стратегій у використанні відкритих інновацій для сталого розвитку підприємств в умовах високого рівня невизначеності та стрімких технологічних змін. Мета дослідження полягає у виявленні основних складових та факторів успішної інтеграції маркетингових стратегій та відкритих інновацій для забезпечення синергетичного ефекту і сталого розвитку підприємств. Методологічну основу дослідження становлять системний підхід, методи порівняльного аналізу, синтезу та узагальнення наукових концепцій і практичного досвіду підприємств. Проаналізовано сучасні наукові праці у сфері відкритих інновацій та маркетингових стратегій, їх взаємозв'язок із принципами сталого розвитку. У результаті дослідження розроблено модель інтеграції маркетингових стратегій та відкритих інновацій для сталого розвитку підприємств, що відображає їхню взаємодію та вплив на економічні, соціальні й екологічні аспекти діяльності. Визначено й систематизовано ключові фактори успіху цієї інтеграції за вісьмома категоріями: стратегічні, організаційні, технологічні, екосистемні, компетентнісні, ринкові, фінансові та операційні. Здійснено порівняльний аналіз традиційного та інтегрованого підходів до маркетингу та інновацій. Наукова новизна полягає у комплексному розгляді проблеми інтеграції маркетингових стратегій та відкритих інновацій, визначенні їх синергетичного впливу на сталий розвиток підприємств та розробці системи факторів успіху, що сприяють ефективній реалізації цих процесів. Практична значущість дослідження полягає у формуванні рекомендацій для підприємств щодо інтеграції маркетингових стратегій та відкритих інновацій, які дозволяють підвищити конкурентоспроможність, адаптивність до змін ринкового середовища та забезпечити баланс між економічними, соціальними та екологічними цілями. Перспективи подальших досліджень пов'язані з розробкою методики оцінювання ефективності інтеграції маркетингових стратегій та відкритих інновацій, дослідженням галузевих особливостей впровадження даного підходу та вивченням потенціалу платформних бізнес-моделей, штучного інтелекту й екосистемного підходу для посилення синергетичного ефекту від інтеграції.