Міжрегіональна кооперація як механізм диверсифікації зовнішньоторговельних ризиків у кризових умовах - Копилюк, Оксана Іванівна; Графська, Орислава Іванівна; Заіка , Олексій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження міжрегіональної взаємодії як інструменту стабілізації економічних процесів в умовах системних зовнішньоторговельних загроз, спричинених повномасштабною агресією рф проти України. Наголошено, що в умовах деструкції логістичних мереж, втрати транскордонних маршрутів, порушення традиційних каналів збуту й інституційної невизначеності саме горизонтальні формати кооперації між регіонами можуть забезпечити адаптивне відновлення функціональності експортно-орієнтованого сектору. Міжрегіональна взаємодія у сфері зовнішньої торгівлі розглядається як механізм не лише компенсації втрат, але й як чинник запуску нових синергетичних процесів економічної реконфігурації на внутрішньодержавному рівні. Автором сформульовано теоретико-концептуальні засади міжрегіональної кооперації з опертям на неоінституціональний підхід, теорію ризиків і просторову економіку. Узагальнено структурну карту зовнішньоторговельних загроз із виділенням регіональних типів вразливості, що дозволило сформувати просторову матрицю коопераційного потенціалу. У межах дослідження виокремлено чотири сценарні стратегії взаємодії регіонів: логістично-компенсаторну, експортно-інтеграційну, спеціалізаційно-кластерну та цифрово-платформну. Для кожної з них проаналізовано умови ефективності, галузеві й просторові особливості, очікувану динаміку масштабування та організаційні передумови. Особливу увагу приділено критеріям стратегічного вибору, які подано у вигляді багатофакторної системи оцінювання, що враховує інтенсивність ризику, логістичну доступність, галузеву структуру, інституційну готовність, цифрову зрілість та фінансову підтримку. Запропоновано концептуальну модель оптимізації міжрегіональної кооперації на основі узгодження просторових профілів і комплементарних ресурсів. Акцентовано на необхідності перегляду державної політики з метою стимулювання горизонтальної інтеграції регіонів не як інструменту децентралізації, а як стратегічної платформи стійкого розвитку. Результати дослідження мають прикладну цінність для проєктування сценаріїв післявоєнного економічного відновлення, моделювання інтегрованих логістичних мереж, формування експортних кластерів та створення цифрових інструментів регіонального стратегування.