Адаптаційні стратегії підвищення ефективності підприємства в умовах економічних загроз - Дорошенко, Андрій Петрович; Дорошенко, Ольга Олександрівна; Петіченко, Олександр Віталійович; Оніщенко, Світлана Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розкрито теоретико-методичні засади формування адаптаційних стратегій підвищення ефективності діяльності підприємства в умовах економічної нестабільності. Наголошено, що зовнішні (інфляція, регуляторна невизначеність, воєнний стан, енергетична криза, глобальна конкуренція) та внутрішні (організаційна негнучкість, низький рівень цифровізації, дефіцит персоналу, слабкий ризик-менеджмент) загрози значною мірою впливають на ефективність функціонування суб’єктів господарювання. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та розроблення адаптаційних стратегій підвищення ефективності діяльності підприємства шляхом інтеграції антикризових, цифрових та інноваційних інструментів управління. У процесі дослідження використано методи стратегічного, системного, ситуаційного, факторного аналізу, сценарного моделювання, SWOT-аналізу та елементів кризового прогнозування. Проведене дослідження підтвердило доцільність і ефективність застосування комплексного набору адаптаційних стратегій для підвищення ефективності діяльності підприємства в умовах невизначеності. Встановлено, що стійкість до криз досягається насамперед через впровадження антикризових інструментів управління, зокрема раннього виявлення ризиків, сценарного моделювання та контролю ліквідності. У роботі розроблено та апробовано сценарну матрицю адаптивного стратегічного управління ефективністю з урахуванням зовнішніх загроз (регуляторного тиску, воєнного конфлікту, енергетичної нестабільності) та внутрішніх обмежень (дефіциту людського капіталу, застарілих бізнес-процесів). Матриця окреслює можливі вектори стратегічної поведінки залежно від рівня ризиків і наявних ресурсів – від стабілізаційних стратегій до стратегій інноваційного прориву. У висновках наголошено, що адаптаційні стратегії повинні базуватися на безперервному моніторингу середовища, багатовекторному реагуванні на зміни та впровадженні гнучких моделей управління. Запропоновані практичні рекомендації можуть бути використані підприємствами для стабілізації діяльності, підвищення стійкості та формування передумов для стратегічного розвитку в умовах невизначеності.