Управління логістичними процесами електронної комерції: теоретичний аспект - Тимчик, Артем Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних засад управління логістичними процесами електронної комерції. Встановлено, що електронна торгівля є важливим напрямом диференції продажів компанії в умовах розвитку мобільних додатків, імплементації штучного інтелекту та персоналізації сервісних послуг. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю удосконалення теоретичних засад управління логістичними процесами, які суттєво впливають на клієнтський досвід та економічну ефективність електронної комерції. Метою статті є розвиток теоретичних засад управління логістичними процесами електронної комерції шляхом уточнення базових категорій, розширення класифікації логістичний процесів для потреб операційного менеджменту. При теоретичному обґрунтуванні сутності та особливостей формування логістичних процесів використані методи аналізу і синтезу, узагальнення і систематизації, індукції та дедукції. Метод групування використаний для класифікації логістичних процесів для потреб оперативного менеджменту. За результатами дослідження встановлено, що донині відсутні єдині підходи щодо визначення сутності категорії «логістичні процеси електронної комерції», не розкрито її особливості як об'єкта управління. Запропоновано авторське визначення «логістичні процеси електронної комерції — це сукупність взаємопов'язаних логістичних операцій, які здійснюються у процесі виконання онлайн замовлення, та формують інформаційні, матеріальні та фінансові потоки для оптимізації, яких застосовують організаційні, аналітичні, контрольні та інші управлінські методи». Визначено, що на логістичні процеси електронної комерції впливають умови виконання замовлення покупців і забезпечення економічної ефективності логістичної діяльності суб'єкта електронної комерції. Для поліпшення інформаційного забезпечення операційного менеджменту пропонується розширити класифікацію логістичних процесів шляхом використання таких класифікаційних ознак: сфера управління, ступінь впливу на економічну ефективність логістичної діяльності та рівень делегування логістичних операцій. Уточнення категоріальної бази управління логістичними процесами сприятиме поліпшенню інформаційного забезпечення операційного менеджменту, підвищенню його ефективності за рахунок використання ефективних управлінських рішень.