Управління капіталом підприємства як ключовий чинник його фінансової стабільності - Воронка, Юрій Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розкривається сутність управління капіталом як одного з ключових чинників забезпечення фінансової стабільності підприємства. Наголошується, що в умовах економічної нестабільності ефективне управління капіталом є необхідною умовою не лише для підтримання платоспроможності підприємства, а й для досягнення довгострокових стратегічних цілей. Розглянуто сучасні підходи до формування капіталу, обґрунтовано принципи, якими має керуватися підприємство в процесі залучення та використання фінансових ресурсів, зокрема: урахування перспектив розвитку, відповідність обсягу капіталу до активів, оптимізація структури капіталу, мінімізація його вартості та забезпечення максимальної ефективності. Проаналізовано стратегічний і тактичний рівні управління капіталом, їх функції, завдання та інструментарій. Значну увагу приділено формуванню організаційно-економічного механізму управління, що охоплює планування, оцінювання ефективності, аналітичну підтримку та контроль за використанням капіталу. Досліджено ключові принципи формування капіталу, серед яких: урахування можливостей розвитку підприємства, відповідність розміру капіталу до обсягів активів, оптимізація структури для зниження ризиків, мінімізація вартості залучених ресурсів, а також максимізація ефективності використання капіталу. Виявлено низку проблем, що залишаються відкритими для подальшого дослідження: визначення оптимальної структури капіталу в умовах ризику, інтеграція фінансового управління зі стратегічним плануванням, вплив цифрових трансформацій, розвиток системи ризик-менеджменту та доступ до фінансування. Зроблено висновок, що ефективне управління капіталом сприяє стабільності підприємства, його конкурентоспроможності та здатності адаптуватися до зовнішніх змін.