Сучасна інформаційна система в діяльності підприємництва: технології забезпечення інформацією та даними керівництво - Дюк, Оксана Михайлівна; Тимків, Ганна Ярославівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є обґрунтування ролі сучасної інформаційної системи в ефективному функціонуванні підприємництва, зосередженої на цифрових технологіях забезпечення керівництва інформацією та даними. Об’єктом дослідження виступає процес формування та функціонування інформаційного забезпечення в системі управління підприємницькою діяльністю. Доведено, що актуальність теми зумовлена загостренням конкуренції на ринках, цифровізацією економіки та ускладненням бізнес-процесів. Підприємництво, що ігнорує сучасні технології обробки та захисту інформації, втрачає не лише оперативність і гнучкість, а й здатність до стратегічного розвитку. Інформаційне забезпечення стає не допоміжним, а визначальним фактором зростання ефективності підприємницької діяльності. У зв’язку з цим формування надійної та адаптивної інформаційної системи є ключовою умовою конкурентоспроможності та стабільності підприємницьких структур. У статті визначено значення сучасної інформаційної системи як ключового елементу ефективного функціонування підприємництва в умовах цифровізації економіки. Обґрунтовано необхідність системного підходу до формування інформаційного забезпечення, з урахуванням потреб керівництва у достовірних, актуальних і безпечних даних. Встановлено, що інформація як ресурс відіграє провідну роль в аналітичній та стратегічній діяльності підприємництва, а інформаційно-аналітичне забезпечення є невід'ємною складовою управлінського процесу. Охарактеризовано чотири етапи формування сучасної інформаційної системи в діяльності підприємництва: аналіз інформаційних потреб, проєктування архітектури системи, інтеграція технологічних рішень та автоматизація, а також постійне вдосконалення й адаптація до змін середовища. Доведено, що лише поетапне і цілісне впровадження цих елементів дозволяє забезпечити ефективне функціонування інформаційної інфраструктури. Визначено основні цифрові трансформації: орієнтація на дані в реальному часі, використання хмарних сервісів, інтеграція штучного інтелекту та автоматизація кіберзахисту. Кожен з цих процесів сприяє підвищенню інформаційної безпеки, мобільності та аналітичних можливостей керівництва підприємництва.