Особливості комплексного аудиту доступності державних веб-ресурсів: роль цифрової трансформації та маркетингу - Леонова, Софія Володимирівна; Василів , Анна Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасному цифровому світі доступність інформації та послуг через веб-ресурси є важливим фактором забезпечення рівних можливостей для всіх громадян, включаючи людей з інвалідністю. Цифрова доступність державних веб-ресурсів має критичне значення для забезпечення прав громадян на доступ до інформації, взаємодії з державними органами та отримання послуг в електронному форматі. Незважаючи на наявну нормативну базу та розроблені міжнародні стандарти у сфері цифрової доступності, в Україні досі спостерігаються суттєві проблеми з реалізацією принципів веб-доступності в державних установах. У статті розглянуто значення цифрової доступності для вебсайтів державних установ, оцінюється, як цифрова інклюзія впливає на маркетингові стратегії. Досліджено особливості проведення комплексного аудиту цифрової доступності державних веб-ресурсів, визначено основні критерії оцінки, проведено порівняльний аналіз результатів аудиту з бізнес-сектором та сформульовано пропозиції щодо покращення процесу оцінювання та підвищення загального рівня цифрової доступності державних веб-ресурсів. Як приклад успішної реалізації принципів доступності та маркетингових стратегій у державних цифрових платформах, висвітлено сайт Львівської обласної державної адміністрації, що сприяє формуванню позитивного бренду та управлінню репутацією.