Впровадження фінансових технологій у процеси управління державними фінансами в умовах цифровізації - Сіньковський, Микола Іванович; Борзенкова, Ольга Дмитрівна; Нікулін, Дмитро Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах глобальної цифровізації інтеграція фінансових технологій у процеси державного управління є визначальним чинником сталого функціонування економічної системи країни. Метою дослідження є розробка науково обґрунтованих рекомендацій щодо підвищення ефективності, прозорості та безпеки управління державними коштами за допомогою фінансових технологій у контексті цифровізації. Встановлено, що фінтех-рішення відіграють ключову роль у трансформації державного фінансового управління, відкриваючи нові можливості для автоматизації процесів, вдосконалення бюджетного планування, оптимізації податкового адміністрування та підвищення відкритості фінансових операцій державного сектору. Методи. Для досягнення поставленої мети застосовано методи аналізу, узагальнення, системного підходу та порівняльного аналізу сучасних практик цифровізації державних фінансів. Результати дослідження підтверджують необхідність комплексного підходу до впровадження фінансових технологій, що включає розробку єдиної стратегії цифровізації державних фінансів та застосування інноваційних інструментів на основі великих даних, блокчейн-технологій, штучного інтелекту й аналітичних платформ. Виявлено основні виклики, серед яких домінують кіберзагрози, вразливість фінансової інфраструктури та ризики порушення конфіденційності персональних даних громадян. Для їх мінімізації запропоновано низку заходів, серед яких побудова центрів кібербезпеки, впровадження багаторівневих систем захисту даних, регулярний аудит безпеки та розробка стандартів цифрової етичності. У межах дослідження обґрунтовано доцільність створення єдиних державних порталів фінансової інформації, розвитку відкритих даних та аналітичних інструментів моніторингу державних витрат і доходів. Розроблені рекомендації спрямовані на формування адаптивної, надійної та прозорої системи управління державними фінансами, що відповідає сучасним викликам цифрової епохи. У висновках акцентовано увагу на важливості міжвідомчої координації цифрової трансформації, розвитку цифрових компетентностей державних службовців та формування довіри громадян до державних фінансових процесів у нових умовах.