Формування інноваційно-інвестиційного потенціалу в системі стратегічного управління розвитком підприємства - Котвицька , Наталія Миколаївна; Кашульський , Олексій Михайлович; Пітік, Владислав Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено формування інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємства як ключової складової системи стратегічного управління його розвитком. Актуальність теми зумовлена зростаючою роллю інновацій і ефективного інвестування у підвищенні конкурентоспроможності підприємств в умовах динамічного зовнішнього середовища та трансформацій національної економіки. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних підходів до формування інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємства та визначення механізмів його інтеграції в систему стратегічного управління розвитком. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові й спеціальні методи: аналіз і синтез — для виявлення взаємозв’язку між інноваційними й інвестиційними складовими потенціалу; логіко-структурний аналіз — для розкриття внутрішньої структури потенціалу; економіко-статистичні методи — для оцінювання поточного стану інноваційно-інвестиційного забезпечення підприємства; експертне оцінювання та моделювання — для побудови моделі інтеграції інноваційно-інвестиційного потенціалу в стратегічні цілі розвитку підприємства. Результати дослідження дозволили: уточнити зміст поняття «інноваційно-інвестиційний потенціал підприємства» як системної категорії; запропонувати структурно-функціональну модель формування інноваційно-інвестиційного потенціалу в контексті стратегічного управління розвитком підприємства; виявити основні бар’єри щодо ефективного використання потенціалу; сформулювати практичні рекомендації щодо адаптації системи стратегічного управління до потреб розвитку інноваційно-інвестиційного потенціалу. У висновках обґрунтовано, що ефективне формування й використання інноваційно-інвестиційного потенціалу має стати пріоритетним напрямом стратегічного управління підприємствами в умовах цифровізації, посилення глобальної конкуренції та викликів сталого розвитку.