Сучасні підходи до діагностики компетенцій персоналу в умовах змін та знань - Вербовська, Леся Степанівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є розробка та обґрунтування сучасного підходу до діагностики професійних компетенцій науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти (НПП ЗВО) в умовах динамічних змін у системі вищої освіти. Дослідження спрямоване на вирішення проблеми підвищення якості освітнього процесу шляхом удосконалення методів оцінювання компетентностей НПП, що відповідають сучасним викликам глобалізації, цифровізації та зростаючим вимогам до якості освітніх послуг. У статті акцентовано увагу на необхідності переходу від традиційних атестаційних процедур до діагностичних методик, які сприяють професійному розвитку викладачів і формуванню їхньої індивідуальної траєкторії зростання. У дослідженні використано комплексний підхід, що включає аналіз наукової літератури з питань оцінювання компетенцій, порівняльний аналіз існуючих систем діагностики та моделювання професійних компетенцій НПП. На основі теоретичного аналізу запропоновано використання матриці Сильвестра Дж. Дж. як інструменту для структуризації та оцінювання компетенцій. Розроблено етапи побудови матриці, включаючи визначення ключових компетенцій, створення системи індикаторів та розробку шкали оцінювання. Застосовано регресійну модель для прогнозування розвитку цільових компетенцій, що базується на статистичному аналізі даних, зібраних під час апробації методики. Використано методи системного аналізу для виявлення взаємозв’язків між різними групами компетенцій. У результаті дослідження розроблено методику діагностики компетенцій НПП, яка включає матрицю Сильвестра Дж. Дж., адаптовану до потреб ЗВО. Матриця дозволяє визначити рівень сформованості професійних компетенцій, виявити прогалини та визначити пріоритетні напрями розвитку. Запропонована система індикаторів і шкала оцінювання забезпечують об’єктивність і прозорість діагностичного процесу. Результати підтвердили, що діагностика, на відміну від традиційної атестації, сприяє формуванню індивідуальних траєкторій професійного розвитку, що підвищує мотивацію викладачів. Впровадження запропонованої методики діагностики компетенцій НПП на основі матриці Сильвестра Дж. Дж. та регресійного моделювання є доцільним для підвищення якості освітнього процесу в ЗВО. Методика дозволяє не лише оцінити поточний рівень компетентностей, але й спрямувати зусилля на їх розвиток, що відповідає вимогам сучасної освіти. Розмежування понять оцінювання та діагностики підкреслює необхідність орієнтації на майбутнє, а не лише фіксацію минулих досягнень.