Оптимізація управлінських процесів підприємства на основі стратегічного менеджменту: теоретико-прикладний аспект - Кушнірук, Олександр Юрійович; Шпотюк , Анастасія Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто стратегічний підхід до управління підприємством як ефективний інструмент оптимізації управлінських процесів у сучасних умовах соціально-економічної нестабільності та цифрової трансформації. Метою дослідження є обґрунтування ролі стратегічного менеджменту у формуванні гнучкої, адаптивної та результативної системи управління підприємством, здатної реагувати на динамічні зміни зовнішнього середовища. Методологічною основою дослідження є системний і процесний підходи, а також методи стратегічного аналізу, зокрема SWOT-аналіз, PEST-аналіз, стратегічне картування, інструментарій збалансованої системи показників. У межах емпіричного обґрунтування було використано аналіз сучасної практики функціонування підприємств із різних секторів економіки, а також критичне узагальнення результатів наукових публікацій і концептуальних моделей стратегічного управління. У результаті дослідження встановлено, що впровадження стратегічного менеджменту дозволяє узгодити операційні та довгострокові цілі, підвищити ефективність використання ресурсів, забезпечити організаційну гнучкість та антикризову стійкість. Виокремлено основні бар’єри реалізації стратегічних підходів в управлінні українськими підприємствами, зокрема брак стратегічної культури, недостатній рівень компетентностей управлінського персоналу, обмеженість аналітичної бази. Обґрунтовано доцільність застосування адаптивних моделей стратегічного управління із залученням сучасних цифрових інструментів, таких як ERP-системи, хмарні сервіси, моделювання сценаріїв та цифрові двійники. Зроблено висновок, що стратегічне управління не лише забезпечує системність у процесах управління, а й створює основу для проактивного розвитку підприємства в умовах невизначеності. Подальші дослідження доцільно орієнтувати на розробку галузевих стратегічних моделей з урахуванням специфіки функціонування малого та середнього бізнесу, а також цифрової економіки. Крім того, актуальним є подальше поглиблення досліджень щодо ефективності стратегічного управління у кризових та посткризових умовах.