Внутрішня інноваційна екосистема іт-компаній із застосуванням штучного інтелекту в умовах циркулярної економіки - Навроцький, Андрій Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Визначено актуальність переходу від лінійної моделі економіки до циркулярної, що передбачає мінімізацію відходів, подовження життєвого циклу ресурсів та зменшення екологічного навантаження. Акцентовано увагу на потенціалі ШІ як ключового інструменту цифрових інновацій, здатного забезпечити оптимізацію бізнес-процесів, ефективне управління ресурсами та прискорити перехід до сталого розвитку. Встановлено, що попри значні переваги впровадження ШІ, наявні суттєві бар'єри, пов'язані з недостатньою інтеграцією цифрових технологій у корпоративну стратегію сталості. Визначено напрями формування організаційних здатностей підприємств, таких як інтегрована інтелектуальна спроможність, автоматизація процесів, створення цифрової інфраструктури та синхронізація внутрішньої й зовнішньої взаємодії. Наголошено на необхідності подальших емпіричних досліджень для перевірки ефективності запропонованої моделі та визначення впливу її реалізації на конкурентоспроможність ІТ-компаній в умовах сучасних екологічних викликів.