Фінансово-кредитне забезпечення інноваційного розвитку територіальних громад - Бондарчук, Марія Костянтинівна; Ющик , Юрій Володимирович; Сергеєв, Олег Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню фінансово-кредитного забезпечення інноваційного розвитку територіальної громади (ТГ) в контексті стратегічного управління. Визначено послідовність етапів реалізації інноваційних трансформацій у територіальній громаді в умовах виникнення непередбачуваних обставин, які потребують адаптивного підходу до управління. Застосування спеціалізованих методів та відповідних методичних підходів до оцінювання дозволяє забезпечити ефективне фінансово-кредитне супроводження процесів інноваційного розвитку ТГ, враховуючи динаміку ризиків та потребу в оперативному ресурсному реагуванні. До основних етапів віднесено: формування інноваційної ідеї та дослідження можливостей її практичної реалізації; державне забезпечення інноваційного розвитку ТГ; економіко-математичне моделювання оцінки діяльності ТГ в період інноваційних перетворень; реалізація (впровадження) інновації в ТГ; управління інноваційними ризиками у ТГ; антикризове дослідження інноваційних трансформацій ТГ та інше. У цьому контексті подано авторське тлумачення терміну інновації територіальної громади. Запропоновано класифікацію чинників впливу на виникнення кризової ситуації в діяльності ТГ. Обґрунтовано, що стратегічне управління територіальною громадою буде ефективним внаслідок створення Інституту інновацій у ТГ.