Цифрові платформи як інструмент підвищення ефективності стратегічного планування в агросекторі - Петренко, Максим Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах цифрової трансформації аграрного сектору особливої актуальності набуває оновлення підходів до стратегічного управління підприємствами. Постійні зміни ринкових умов, кліматичні ризики, посилення конкуренції та потреба в раціональному використанні ресурсів вимагають від агробізнесу більш гнучких та аналітично обґрунтованих управлінських рішень. Цифрові платформи забезпечують нову якість планування, прогнозування, прийняття рішень та управління ризиками, що дає змогу агропідприємствам ефективно адаптуватися до зовнішніх викликів і формувати довгострокову стратегічну стійкість. Метою дослідження є обґрунтування доцільності використання цифрових платформ у стратегічному управлінні аграрними підприємствами та визначення їх впливу на підвищення ефективності управлінських процесів. Методологічну основу статті становлять системний підхід, методи теоретичного узагальнення, порівняльного аналізу, а також кейс-метод для розгляду практичних прикладів впровадження цифрових рішень. У результаті дослідження здійснено класифікацію цифрових платформ за функціональним призначенням (ERP, CRM, SCM, IoT, BI) та проаналізовано їхню роль у процесі стратегічного управління аграрними підприємствами. Виявлено ключові функціональні переваги цифрових рішень, зокрема: можливість формування точних прогнозів, побудови сценаріїв розвитку підприємства, своєчасного реагування на ризики та інтеграції всіх управлінських рівнів у єдине інформаційне середовище. Проаналізовано практичні кейси впровадження платформ в українських і зарубіжних агропідприємствах, що демонструють позитивний вплив цифровізації на ефективність і адаптивність бізнесу. Окреслено головні бар’єри впровадження цифрових платформ, серед яких фінансові обмеження, кадровий дефіцит, низький рівень цифрової культури та інституційні недоліки. Практична цінність дослідження полягає у формуванні рекомендацій щодо розширення цифрових можливостей для аграрного сектору, підвищення цифрової зрілості підприємств та інтеграції цифрових платформ у систему стратегічного управління.