Інституційне забезпечення використання біржових механізмів і особливості бухгалтерського обліку у фінансуванні туристичних проєктів в умовах кризи - Графська, Орислава Іванівна; Коркуна, Іван Іванович; Мацюк , Степан Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено теоретичні та прикладні засади використання біржових механізмів у фінансуванні туристичних проєктів у регіональному вимірі, зокрема в умовах фінансової та інституційної нестабільності, спричиненої воєнною агресією. З огляду на обмеженість бюджетних ресурсів і необхідність диверсифікації джерел капіталу, обґрунтовано доцільність інтеграції туристичної галузі до інструментарію фондового ринку як одного з напрямів забезпечення сталого розвитку. Визначено основні теоретичні підходи до аналізу біржових інструментів у системі фінансування інфраструктурних проєктів, а також уточнено роль бухгалтерського обліку як ключової інституційної ланки, що забезпечує прозорість, достовірність і правову визначеність фінансових операцій з цінними паперами. Здійснено критичну оцінку інституційних та обліково-нормативних бар’єрів, що перешкоджають участі туристичних підприємств у публічному ринку капіталів. У роботі запропоновано структурну модель інституційного забезпечення використання біржових механізмів у туризмі, яка ґрунтується на чотирьох взаємопов’язаних блоках: інституційному, нормативному, суб’єктному та механізмах координації з урахуванням обліково-аналітичного супроводу. Особливу увагу приділено принципам функціонування моделі: прозорості, доступності, публічності та ризик-менеджменту - що мають гарантувати її стійкість в умовах кризового періоду. Львівська область розглядається як пілотна територія для апробації запропонованої моделі, з огляду на її інфраструктурний потенціал, туристичну привабливість та специфіку регіонального економічного середовища. Висвітлено очікувані ефекти впровадження - від зменшення залежності від бюджетного фінансування до зростання фінансової самодостатності туристичних суб’єктів та стандартизації облікової практики в умовах інтеграції до біржового середовища. Отримані результати формують концептуальну основу для подальшого розвитку регіональної туристичної політики в післякризовий період з урахуванням вимог публічного фінансового управління.