Маркетинговий аутсорсинг як стратегія підвищення гнучкості та ефективності бізнесу - Тимоцко , Роман Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є глибоке наукове обґрунтування маркетингового аутсорсингу як багаторівневої управлінської концепції, здатної трансформувати корпоративні системи від замкнених ресурсомістких відділів до відкритих мережевих екосистем, у межах яких стратегічне ядро компанії синхронізується з портфелем зовнішніх фахівців, технологічних провайдерів та інноваційних платформ. Спираючись на системний аналіз, структурно-логічне моделювання та оцінювання ключових показників ефективності, автор опрацював галузеві звіти й кейси українських компаній, що у 2022–2024 рр. запровадили аутсорсингові або гібридні моделі маркетингу. Емпіричні дані доводять, що за наявності чітких SLA (Service Level Agreement — угода про рівень обслуговування), прозорої аналітики та цифрової сумісності платформ hybrid-підхід скорочує середню тривалість виходу продукту на ринок на 35 %, знижує CAC (Customer Acquisition Cost — вартість залучення клієнта) на 19 % і підвищує ROMI (Return on Marketing Investment — дохідність інвестицій у маркетинг) на 23 % порівняно з повністю in-house-структурами. Виокремлено п’ять факторів успіху: єдина семантика KPI (Key Performance Indicator — ключовий показник ефективності), культура двосторонньої довіри, гнучке бюджетування, внутрішній «центр компетенцій», який транслює стратегічні цілі у тактичні бриф-пакети, та безперервний обмін знаннями між сторонами. Показано, що еволюція аутсорсингу в Україні відбувається у напрямі стратегічних альянсів, де агентства стають інтеграторами інновацій і драйверами швидкості. Водночас окреслено ризики втрати контролю над даними, контрактної інертності та асиметрії інформації; запропоновано механізми їх мінімізації через багаторівневий аудит і динамічну калібровку метрик. На основі матриці «динаміка галузі – життєвий цикл фірми – цифрова зрілість» сформульовано практичні рекомендації щодо вибору організаційної моделі маркетингу для малого й середнього бізнесу і корпорацій в умовах воєнної та поствоєнної економіки. Зроблено висновок, що маркетинговий аутсорсинг, інтегрований за принципами open-talent network, формує нову траєкторію сталого зростання, дозволяючи компаніям фокусуватися на розробці ціннісних пропозицій і водночас отримувати доступ до передових технологій та крос-галузевої експертизи, що критично важливо для підвищення конкурентоспроможності на глобальному ринку.