Інформаційна сталість об'єктів критичної інфраструктури регіонів: міжнародний досвід та українські реалії - Бабічев, Анатолій Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Складні реальні загрози, які впливають на сталість об’єктів критичної інфраструктури регіонів, потребують системного вивчення та осмислення, оцінки і адекватного реагування. Це дослідження зосереджено більшою мірою на вивченні міжнародного досвіду для посилення ефективності забезпечення інформаційної сталості об’єктів критичної інфраструктури регіонів через покращення системи управління, планування та реагування. Метою статті є розробка рекомендацій щодо подальшого розширення контуру можливостей адаптації практик забезпечення інформаційної сталості об’єктів критичної інфраструктури регіонів України з урахуванням міжнародного досвіду. Для обґрунтування отриманих результатів використані: міждисциплінарний підхід (при встановленні зав’язків у положеннях філософії, менеджменту, права, дотичних до завдань цього дослідження), порівняльний аналіз та синтез (для оцінки управлінських підходів щодо забезпечення інформаційної сталості об’єктів критичної інфраструктури в провідних країнах світу), компаративний метод (для окреслення кращих міжнародних практик), метод аналогій (при розробці практичних рекомендацій), метод дедукції (при формулюванні висновків). В ході дослідження: 1) оцінені перспективи та обсяги інновацій для забезпечення інформаційної сталості об’єктів критичної інфраструктури регіонів у світі, 2) проаналізований міжнародний досвід в контексті можливостей адаптації в українську практику, 3) визначені цілі, реалізація яких забезпечує посилення ефективності системи інформаційної об’єктів критичної інфраструктури в галузево-регіональному контексті. Результатами дослідження є такі: 1) підтверджене поступове нарощення інвестицій кінцевими користувачами на забезпечення інформаційної сталості об’єктів критичної інфраструктури 2) систематизовані практики з міжнародного досвіду щодо теми дослідження в контексті можливостей адаптації в українську практику, 3) запропоновані рекомендації щодо підвищення ефективності системи інформаційної сталості об’єктів критичної інфраструктури в галузево-регіональному контексті з урахуванням міжнародного досвіду.