Особливості функціонування соціального страхування в умовах війни - Нагайчук, Неля Григорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У роботі акцентовано на трансформації системи соціального страхування України в умовах повномасштабної війни, зокрема на інституційній реорганізації, що передбачала ліквідацію Фонду соціального страхування України та передачу його функцій Пенсійному фонду України. Виокремлено нові цільові групи бенефіціарів, проаналізовано нормативно-правові колізії у сфері страхового забезпечення та обґрунтовано напрями удосконалення механізмів соціального страхування як важливої складової державної соціальної політики в умовах збройного конфлікту. Метою статті є проаналізувати інституційні та функціональні зміни в організації соціального страхування в Україні під час воєнного стану та обґрунтувати стратегічні орієнтири його подальшого розвитку. У ході дослідження застосовано загальнонаукові методи пізнання: аналіз, синтез, індукцію, дедукцію, порівняння, узагальнення та системний підхід. Результати дослідження демонструють, що у відповідь на виклики війни система соціального страхування зберегла безперервність надання матеріального забезпечення та страхових виплат, водночас адаптувавши організаційні та технічні механізми до умов кризового управління. Розширення переліку застрахованих осіб - зокрема за рахунок внутрішньо переміщених осіб, військовослужбовців, ветеранів та осіб, які постраждали внаслідок бойових дій - зумовило необхідність нормативного, фінансового та цифрового оновлення. Особливу увагу приділено цифровізації процедур, зокрема впровадженню електронних сервісів для підвищення доступності страхових послуг, а також розвитку співпраці з міжнародними партнерами. Доведено, що передача функцій Фонду соціального страхування України Пенсійному фонду сприяла централізації системи соціального захисту, підвищенню ефективності адміністрування та посиленню інституційної спроможності у сфері надання страхових гарантій. У середньостроковій перспективі система потребує подальшого розвитку на основі принципів адресності, прозорості, соціальної справедливості та технологічної модернізації. Практичне значення дослідження полягає у формулюванні пропозицій щодо вдосконалення механізмів функціонування соціального страхування в умовах війни та під час повоєнного відновлення, уже в межах нової інституційної моделі на базі Пенсійного фонду України.