Гібридні моделі малого бізнесу як інструмент відновлення підприємницького сектору економіки - Лопащук, Інна Афанасіївна; Русінко , Антон Ігорович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
В статті розглянуто сутність гібридних моделей малого бізнесу як ефективного інструменту організації підприємницької діяльності в умовах трансформацій, військового стану та повоєнного відновлення. Проаналізовано стан розвитку малого бізнесу в Україні в умовах військового стану, визначено основні перешкоди, що забігають відновленню підприємницької активності. Основними причинами виокремлено наступні: високий рівень непередбачуваності економічного та політичного середовища функціонування бізнесу; падіння платоспроможності споживачів, зниження рівня доходів населення; втрата кваліфікованої робочої сили внаслідок міграційних процесів та мобілізації; різке зниження внутрішньої та зовнішньої інвестиційної активності; податковий тиск та контроль; корупція в органах влади, відсутність ефективної податкової та судової реформи; обмеженість доступу до кредитних ресурсів. Обґрунтовано основні напрямки впровадження гібридних моделей в умовах військового стану. Зазначено важливість та пріоритетність використання гібридних моделей в організації роботи малого бізнесу. Визначено основні характеристики сучасних гібридних моделей організації малого бізнесу. Акцентовано увагу на доцільності формування платформних моделей, що впливають на трансформацію галузей і ринків та виступають чинником підтримки конкурентоспроможності малого бізнесу. Визначено ключові складові платформного мислення, обґрунтовано важливість використання платформ як гібридної моделі організації малого бізнесу та новою організаційною формою добровільного партнерства учасників ринку. Розглянуто сутність мережевих структур як перспективних форм організації малого бізнесу та переваги її впровадження в умовах економіки військового стану та повоєнного відновлення.