Особливості моделювання фінансової діяльності підприємств - Батюк, Роман Богданович; Орлова, Олена Миколаївна; Крайній, Володимир Олексійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Розробка економіко-математичних фінансових моделей дозволяє аналізувати фінансовий стан підприємств з достатньою точністю та надійністю, підвищувати ефективність їх діяльності, забезпечити фінансову рівновагу в довгостроковій перспективі й приймати ефективні управлінські рішення. Метою цього дослідження є комплексний аналіз сучасних методологічних підходів до моделювання фінансової діяльності підприємств при оптимізації управлінських процесів у бізнес-середовищі України та розробка науково обґрунтованих рекомендацій щодо їхнього запровадження. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. Результати наукових досліджень одержані на основі використання загальних та спеціальних методів досліджень. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що фінансова модель - це інструмент, який допомагає керувати фінансами підприємств чи проєкту. З його допомогою можна зрозуміти, як розвивається підприємство, як збільшити прибуток і чи варто починати новий напрямок. Виявлено головну перевагу фінансової моделі, яка дозволяє «тестувати» різні ситуації без реального ризику, при цьому головне завдання фінансової моделі полягає в наданні точних аналітичних даних про різні ситуації, що впливають на управлінські рішення. Встановлено основні категорії фінансових моделей та типи моделей фінансового прогнозування. Запропоновано структуру, елементи та основні підходи й правила побудови фінансових моделей. Висновки. Використання фінансових моделей є ефективним засобом розвитку підприємств, оскільки вони сприяють оптимізації внутрішніх процесів, покращенню прийняття рішень і зниженню витрат. Інтеграція автоматизованих систем фінансового моделювання дає можливість швидко обробляти великі обсяги даних для точнішого прогнозування та управління ризиками в умовах сучасних викликів.