Податкова децентралізація як ключовий чинник розвитку системи місцевого самоврядування в Україні - Опанасенко, Антон Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність теми зумовлена тим, що з початком повномасштабної агресії російської федерації проти України роль і значимість, органів місцевого самоврядування у забезпеченні життєдіяльності громад суттєво зросли, а їх участь у післявоєнному відновленні України стає надзвичайно важливою. За таких обставин ідея податкової децентралізації здобула поширення в наукових і експертних колах та серед законодавців. Метою статті є висвітлення наукових, експертних та законодавчих підходів до податкової децентралізації, визначення її впливу на розвиток місцевого самоврядування, окреслення подальших перспектив в зазначеній сфері. Під час написання статті були застосовані такі методи дослідження: опису, порівняльного аналізу, аналогій, логічного узагальнення. Кключові аспекти податкової децентралізації, визначені в Державній стратегії регіонального розвитку на 2021–2027 роки, Національній стратегії доходів до 2030 року, Звіті про виконання Національної стратегії доходів до 2030 року за 2024 рік, Звіті про прогрес України в рамках Пакету розширення ЄС за 2024 рік, Плані Ukraine Facility тощо. Узагальнено погляди експертів і науковців щодо податкової децентралізації. Акцентовано увагу на проблемі стягнення податкового боргу з платників, які не мають ознак господарської діяльності, зокрема, не володіють активами для погашення заборгованості або перебувають у процедурі банкрутства. Відзначено, що через значні часові та фінансові витрати, пов’язані зі стягненням боргів з фізичних осіб, виникає необхідність у внесенні змін до податкового законодавства щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері адміністрування податків, що сприятиме погашенню податкового боргу, який виникає через несплату місцевих податків і зборів окремими платниками. Окреслено потенційні напрями розширення функцій органів місцевого самоврядування щодо адміністрування місцевих податків і зборів, що включають цифровізацію даних про нерухоме майно, надання місцевій владі доступу до податкової інформації щодо об’єктів та суб’єктів оподаткування майновими податками, закріплення підстав для проведення перевірок контролюючими органами інформації від органів місцевого самоврядування, а також надання доступу до всіх даних щодо об’єктів, які знаходяться на території місцевої громади. Зроблено висновок, що реалізація зазначених заходів сприятиме підвищенню прозорості та оперативності процесу адміністрування податків і зборів, що може позитивно позначитись не лише на доходах місцевих бюджетів, але і діяльності суб’єктів господарювання.