Потенціал географічних зазначень для розвитку локальних брендів - Чорна, Тетяна Миколаївна; Сагайдак , Ірина Степанівна; Солоп, Анастасія Петрівна; Татаренко, Анастасія Русланівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Дослідження присвячено аналізу сприйняття географічних зазначень споживачами як важливого чинника розвитку територіального бренду та підвищення ринкової цінності локальної продукції. Актуальність теми зумовлена зростаючим інтересом до автентичних товарів регіонального походження, потребою у формуванні довіри до маркування якості та необхідністю посилення конкурентоспроможності національних виробників на внутрішньому й зовнішньому ринках. Метою статті є виявлення бар’єрів і потенціалу впровадження географічних зазначень через аналіз споживчих оцінок, поведінкових реакцій і ставлення до маркованої продукції. У дослідженні застосовано поєднання кількісних та якісних методів, зокрема анкетування, контент-аналіз і статистичну інтерпретацію зібраних даних, що дозволило отримати цілісну картину обізнаності та купівельних моделей. Вибірка сформована з урахуванням віку, рівня освіти та доходів, що дало змогу виявити соціальні відмінності у ставленні до маркованої продукції. Результати вказують на існування недовіри до географічного маркування в умовах слабкої поінформованості, водночас фіксується значний потенціал зростання лояльності до продукції за умов підвищення видимості й зрозумілості маркування. Виокремлено соціально-демографічні особливості впливу на сприйняття географічних зазначень, а також виявлено переваги, які споживачі пов’язують з регіональним походженням товару. Зокрема, це асоціації з якістю, автентичністю, культурною спадщиною та справжністю продукції. Також встановлено, що готовність споживачів платити преміальну ціну залежить від рівня довіри до маркування та наявності позитивного досвіду. Практична цінність дослідження полягає у формуванні системних підходів до інформування споживачів, розвитку механізмів маркування і позиціонування продукції, а також у створенні основ для інтеграції географічних зазначень у маркетингову політику територіального розвитку. Сформульовані у статті висновки можуть бути використані органами місцевої влади, виробничими об’єднаннями, маркетологами та розробниками регіональних стратегій для підвищення привабливості національного товару. Крім того, результати можуть стати основою для розроблення освітніх та інформаційних кампаній, спрямованих на зміцнення довіри до українських географічних зазначень як гарантів якості, походження і традиційності.