Сучасні тенденції ринку парфумерно-косметичних засобів - Зимбалевська, Юлія Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
З метою глибинного вивчення споживачів ринку парфумерно-косметичних засобів як найбільшого за обсягами реалізації асортиментного ряду було організоване та проведено дослідження у двох українських містах з різною чисельністю населення. Проведене дослідження було проведено для ТОВ «БОМОНД ГРУПП». Компанія оцінюється як лідер ринку роздрібної торгівлі парфумерно-косметичних засобів на території Україні. Мета дослідження полягала у досягненні розуміння глибинних мотивів поведінки споживачів, пошуку способів здійснення ефективної комунікації зі споживачем обраного типу товару. Організовано групові інтерв'ю зі представниками різних соціально-демографічних груп. Було обрано метод фокусованого інтерв'ю у групі. Виявлено фактори мотивації споживачів під час виборів парфумерно-косметичних засобів. Описано сприйняття різних видів парфумерії та ароматів обраними категоріями споживачів. Досліджено ставлення до різних цінових сегментів парфумерно-косметичних засобів. Відібрано та структуровано за критеріями вибору товарів та здійснення покупки. Для отримання комплексного аналізу показників сегментації та характеристики профілю споживачів обрано метод анкетування. Воно дозволило оцінити задоволеність парфумерією, що реалізується ТОВ «БОМОНД ГРУПП» в магазинах. Подано та охарактеризовано результати дослідження сегментації ринку споживачів парфумерії. За результатами проведеного дослідження та анкетування сформовано профіль цільового споживача, на якого повинна бути спрямована комунікація аналізованої кампанії.