Методи відбору постачальників на промисловому ринку - Зозульов, Олександр Вікторович; Царьова, Тетяна Олександрівна; Гавриш, Юлія Олегівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню сучасних методів відбору постачальників на промисловому ринку, що є ключовим інструментом забезпечення ефективної політики закупівель в умовах глобалізації, високої конкуренції та нестабільності економічного середовища. У роботі систематизовано основні етапи процесу відбору постачальників, зокрема: ідентифікацію потреби у закупівлі, формування вимог і специфікацій, аналіз варіантів «виробництво чи закупівля», пошук потенційних контрагентів, їх попередній аналіз, рейтингову оцінку, укладання угод, моніторинг виконання контрактів, а також оцінку ефективності співпраці. Особлива увага приділяється етапу вибору постачальника на основі комплексного урахування низки критичних факторів: економічних (ціна, вартість володіння), якісних (відповідність стандартам, сертифікація), логістичних (терміни та надійність доставки), сервісних (гарантійне обслуговування, підтримка), технологічних (інноваційність, гнучкість виробництва), репутаційних та стратегічних (надійність, відповідність довгостроковим цілям компанії). Проведено порівняльний аналіз аналітично-розрахункових методів (класичне рейтингування, рейтингування з розбивкою на класи, метод попарних порівнянь, метод аналітичних ієрархій Т. Сааті, лінійне цілочисельне програмування) та синтетичних підходів (зокрема бенчмаркінгу). Визначено їх переваги, недоліки та сфери доцільного використання. Запропоновано удосконалений метод рейтингування з розбивкою на класи властивостей, який частково долає проблему некомпенсаторності критеріїв та забезпечує більшу об’єктивність оцінювання. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці інтегрованої факторної моделі, яка дозволить підвищити точність, гнучкість і практичну релевантність процесу вибору постачальників у різних секторах промисловості.