Удосконалення методики оцінювання ефективності бізнес - процесів транспортних підприємств в системі управління інтегрованими логістичними потоками - Іванченкова , Лариса Володимирівна; Лагодієнко, Володимир Вікторович; Гуславський , Леонід Констянтинович; Лагодієнко , Максим Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розкрито роль якості надання транспортно – експедиційних послуг для підвищення ефективності бізнес – процесів транспортних підприємств в системі управління інтегрованими логістичними потоками. Актуальність дослідження зумовлена стрімким зростанням сфери транспортних послуг як в Україні, так і у світі, що вимагає постійного вдосконалення. Підприємства, які прагнуть зберегти конкурентоспроможність та закріпитися на ринку, змушені адаптуватися до нових умов, впроваджувати сучасні технології та оптимізувати бізнес-процеси. Важливим аспектом є управління змінами, що включає перегляд традиційних підходів до організації, аби відповідати викликам сучасності. Транспортне обслуговування включає в себе багато аспектів і розглядається як діяльність транспортно-експедиторських підприємств, пов'язана з переміщенням вантажів у просторі та часі, надаючи різноманітні послуги, такі як транспортування, вантажно-розвантажувальні операції, страхування та зберігання. Для підвищення ефективності бізнес – процесів транспортних підприємств в системі управління інтегрованими логістичними потоками була запропонована методика оцінювання якості транспортно – експедиційних послуг транспортних підприємств, базується на розрахунку інтегрального показника якості транспортно – експедиційних послуг транспортних підприємств як суми зважених бальних(експертних) оцінок. Здійснено апробацію запропонованої методики для оцінювання ефективності бізнес-процесів на прикладі ТОВ «Укравтологістика» – компанії, що спеціалізується на перевезенні вантажів по Україні та Європі. Запропонована методика має значне практичне значення для управління транспортними підприємствами. Вона надає керівництву інструмент для регулярного моніторингу якості своїх послуг, виявлення «вузьких місць» у бізнес-процесах та прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Систематичне застосування цієї методики дозволить не лише підвищувати якість обслуговування, а й оптимізувати внутрішні процеси, знижувати витрати та зміцнювати ділову репутацію компанії. Це, своєю чергою, сприятиме забезпеченню стабільності та довгострокової конкурентоспроможності транспортних підприємств на ринку логістичних послуг.