«Упередженість натуральності» у маркетингу, ціноутворенні та споживчому виборі - Пилипенко, Олена Віталіївна; Накалюжна, Аліна Олегівна; Мельничук, Микола Миколайович; Ходаківський, Максим Вячеславович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасному суспільстві зростає інтерес до натуральних продуктів – в харчуванні, ліках, косметиці та товарах повсякденного вжитку. Надання споживачами переваги натуральним продуктам, методам та інгредієнтам призводить до явища, відомого як «упереджене ставлення до натуральності» (тобто, “naturalness bias”) у поведінці споживачів та споживчому виборі. Часто поняття «натуральне» автоматично асоціюється з безпечністю, ефективністю та якістю, тоді як «синтетичне» – з протилежними характеристиками. Це спрощене протиставлення стало предметом численних суперечок у популярній та науковій літературі та критичного переосмислення поширеного у суспільстві міфу про абсолютну перевагу «натурального» над «синтетичним». Метою даної роботи є дослідження ставлення українських споживачів до продукції з ознаками «натуральності», аналіз впливу маркування на вибір споживача та рішення про покупку, а також критична оцінка чинників, які формують упереджене ставлення як щодо «натуральної», так і «синтетичної» продукції. Дослідження споживчої поведінки створює для компаній-виробників підґрунтя для розробки ефективних маркетингових стратегій, зокрема щодо позиціонування, способів просування продукції та формування цінової політики. Дослідження базується на результатах анкетування споживачів у секторі FMCG (товарів повсякденного попиту) та включає елементи аналізу сприйняття ціни, довіри до маркування та цінності якості. Виробники товарів жваво реагують на схильність споживачів до вибору всього «натурального», що зумовило появу на ринку продуктових лінійок товарів з маркуванням «еко», «натуральний», «органічний», «біо» тощо. Водночас, схильність споживачів до придбання натуральних продуктів і здійснення споживчого вибору на користь «натурального» має певні межі, які визначають вимоги до товарного вигляду, умов зберігання та якості продукції. У статті досліджується ставлення українських споживачів до продукції з ознаками «натуральності» та оцінюється вплив відповідного маркування на споживчий вибір у сегменті FMCG. Аналізуються результати опитування 158 респондентів щодо пріоритетності органічного маркування, цінової чутливості споживачів, а також готовності купувати продукцію із незначними вадами зовнішнього вигляду за умови її екологічності. Встановлено, що хоча більшість споживачів погоджуються з підвищеною вартістю органічних товарів лише за умови підтвердженої якості, значна частина орієнтується також на інші чинники – ціну, довіру до бренду, доступність. Дослідження підкреслює важливість критичного підходу до формування цінової політики на органічну продукцію та необхідність підвищення обізнаності споживачів щодо її переваг.