Стратегії виведення нового індустріального товару на ринок: визначення та класифікація - Зозульов, Олександр Вікторович; Бобошко, Єва Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті здійснено концептуалізацію поняття «стратегія виведення нового товару на ринок» в умовах економічної парадигми “next normality”. Авторами підкреслено, що в сучасному високотурбулентному бізнес-середовищі стратегія втрачає класичне розуміння як фіксованого плану дій та заходів і набуває характеристик адаптивної навігаційної системи, заснованої на візії підприємства, його здатності до трансформації та створення нової ринкової реальності. У роботі запропоновано авторське визначення стратегії, як результату візії розвитку підприємства у контексті динаміки товарного ринку, що включає уявлення про продукт, поведінкові моделі, канали розподілу та конкурентне позиціонування. Метою дослідження є розроблення класифікації стратегій виведення нових індустріальних товарів з урахуванням факторів інноваційності, технологічного ланцюга, бізнес-моделі підприємства та типу ринкової взаємодії. Методологічною основою роботи стала міждисциплінарна парадигма, що поєднує підходи стратегічного маркетингу, інноваційного менеджменту та сучасних підходів до формування візії підприємства. В результаті проведеного дослідження здійснено переосмислення понять «стратегія підприємства» та «стратегія запуску товару» в умовах нових викликів цифрової трансформації, фрагментації ринку, еволюції споживчої поведінки та зростання значущості соціальної відповідальності бізнесу. На основі проведеного аналізу запропоновано багатофакторну таксономію стратегій виведення нового товару. Класифікація враховує 13 груп категорій, серед яких: за характером візії, за способом ринкового проникнення, за способом розроблення, за ступенем технологічної новизни, за позицією в технологічному ланцюгу підприємства та інші. Особливу увагу приділено взаємозвʼязку між стратегічною візією підприємства та типом маркетингової поведінки на етапі виведення товару на ринок. Отримані результати мають як теоретичне значення (розширення уявлень про багатовимірну природу стратегій виведення продукту), так і практичну цінність для підприємств, що прагнуть обрати ефективну ринкову стратегію за умов невизначеності та швидкої зміни середовища. Авторська класифікація може використовуватись як аналітична модель для стратегічного планування в В2В-секторі, а також як основа для формування дорожньої карти виведення інноваційного товару. Стаття закладає підґрунтя для подальших досліджень, зокрема емпіричної перевірки ефективності окремих стратегій у галузевому розрізі та розроблення систем оцінки ринкової релевантності стратегічних моделей.