Економічна ефективність впровадження СМБХП на зернових елеваторах у контексті міжнародного експорту - Нестеренко, Софʼя Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто питання економічної доцільності впровадження міжнародного стандарта ISO 22000:2018 “ Система менеджменту безпечності харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі” (СМБХП) та системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і критичних точок (HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points) на зернових елеваторах України, що зумовлено посиленням вимог з боку міжнародних партнерів у сфері експорту, зокрема Сполучених Штатів Америки. Метою статті є оцінка економічної доцільності, витрат та переваг впровадження СМБХП та в тому числі системи HACCP на українських зерносховищах та визначення впливу цієї системи на експортні показники, операційну ефективність та управління ризиками. Методи: аналіз наукової літератури – для огляду поточних наукових напрацювань за тематикою; узагальнення та систематизації – для представлення результатів дослідження. Результати. Показано, що початкові витрати, пов’язані з впровадженням СМБХП, зокрема на адаптацію системи, навчання персоналу, сертифікацію, аудит та покращення інфраструктури, можуть значно відрізнятися залежно від масштабу підприємства, а загальні інвестиції коливаються від 25 000 до 80 000 євро. Проте ці витрати, як правило, компенсуються протягом періоду окупності від 1,5 до 3,5 років завдяки зменшенню втрат продукції, покращенню контролю за процесами та доступу до преміальних експортних ринків. Впровадження СМБХП призводить до помітного покращення стабільності зберігання зерна, простежуваності та управління логістикою, що дає змогу точніше контролювати його запаси та зменшити кількість порушень, спричинених забрудненням або псуванням. Підприємства, сертифіковані згідно з вимогами міжнародного стандарту ISO 22000:2018, відзначають нижчий рівень відмов при експортних поставках, скорочення часу оброблення експортної продукції та підвищення довіри з боку міжнародних партнерів. Висновки. Впровадження СМБХП суттєво підвищує конкурентоспроможність українських елеваторів шляхом приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів безпеки, зниження операційних ризиків та полегшення виходу на ринки з високими вимогами, зокрема Сполучених Штатів Америки. Хоча фінансові інвестиції можуть бути значними, довгострокові економічні вигоди, (збільшення обсягів експорту, вищі ціни та розширення партнерських відносин) виправдовують витрати на впровадження. Таким чином, міжнародний стандарт ISO 22000:2018 варто розглядати як стратегічний економічний інструмент для експортноорієнтованих зернових підприємств, що прагнуть забезпечити довгострокову життєздатність у світовій агропродовольчій торгівлі.