Стратегія розвитку туризму регіону в цифровій економіці - Цвілий, Сергій Миколайович; Михайлик, Денис Павлович; Бобрикін, Павло Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою є обґрунтування концептуальних основ стратегічного розвитку туризму вітчизняного регіону в цифровій економіці. Методи: аналіз, синтез, кластеризація, прогнозування, ранжування, групування, узагальнення, класифікація, систематизація. Результати. Обґрунтовано основні компоненти екосистеми цифрової економіки. Сформовано базові етапи розробки стратегії розвитку туризму регіону в цифровій економіці. Узагальнено концептуальні засади розвитку туризму вітчизняного регіону. Представлено бізнес-модель регіональної туристичної організації. Доведено, що впровадження цифрових технологій у сферу туризму регіону формує основні тенденції її розвитку, впливаючи на складові туристичного продукту за рахунок підвищення рівня інформованості користувачів цифрових сервісів і платформ в туризмі, а також скорочення трансакційних витрат. Констатовано факт, що сучасний туризм є комплексоутворюючою сферою та ґрунтується на інтегрованому використанні економічного, культурного та природного потенціалу регіону. Дано оцінку практики управління туристичними територіями, результати якої вказують на наявність системних стратегічних проблем, вирішенням яких є застосування маркетингового підходу в управлінні розвитком вітчизняних туристичних територій, розвиток маркетингу туристичних територій, а також застосування цифрових технологій в управлінні вітчизняними туристичними територіями. Розроблено маркетинговий механізм реалізації стратегії розвитку туризму регіону в сучасній цифровій економіці з урахуванням специфіки управління та особливостей маркетингу туристичних територій. Визначено деякі аспекти формування привабливого інвестиційного середовища туристичних територій для забезпечення ефективності життєдіяльності та конкурентоспроможності даної системи. Систематизовано стратегічні переваги використання цифрових платформ у розвитку маркетингу туристичних територій. Виділено об'єктивні та суб'єктивні причини, що впливають на розвиток туристичних територій. Висновки. Стратегічний розвиток туризму регіону в цифровій економіці має здійснюється за рахунок формування цифрової туристичної екосистеми та застосування цифрових активів, знань, інформації, технологій, які дозволяють бронювати туристичні продукти й засоби розміщення, орендувати транспорт, оформляти документи, надавати додаткові послуги в гостинності та туризмі.