Роль ESG-індексів у формуванні стратегії сталого розвитку компаній - Абакумов, Дмитро Дмитрович; Стеценко, Володимир Іванович; Підкамінний, Ігор Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасних умовах посилення запитів на прозорість, відповідальність і сталість бізнесу інтеграція ESG-підходів (екологічних, соціальних та управлінських) у стратегічне управління стає ключовим чинником забезпечення конкурентоспроможності компаній. Мета. Дослідження спрямовано на розкриття потенціалу ESG-рейтингових показників у трансформації управлінських критеріїв до сталості підприємств і формування концептуального підґрунтя для внутрішньої нефінансової звітності, релевантної до викликів прозорості, ризик-менеджменту та комплаєнсу. Методи. У роботі застосовано системний та міждисциплінарний підходи, методи компаративного аналізу ESG-рейтингових агентств (MSCI, Sustainalytics, Refinitiv), логіко-семантичне моделювання ESG-параметрів на основі концепції подвійної матеріальності, графічну візуалізацію розбіжностей між оцінками, а також узагальнення наукових прийомів до стандартизації нефінансової звітності. Результати. Встановлено суттєві розбіжності в критеріях різних ESG-агентств до оцінювання, що ускладнює використання таких індексів як однозначного орієнтира для стратегічних рішень. Доведено, що рівень ESG-рейтингів не лише впливає на ринкову капіталізацію та вартість компанії, але й сигналізує про ефективність управління ризиками сталого розвитку. Обґрунтовано доцільність формування внутрішньої ESG-звітності на основі адаптованої ESG Materiality Matrix (Refinitiv) з урахуванням галузевої специфіки, стейкхолдерських очікувань і фінансових індикаторів. Виокремлено структурну модель внутрішньої ESG-звітності як інструменту управління стійкістю кампанії та її відповідності регуляторним вимогам. Висновки. Запропонований підхід дає змогу подолати фрагментарність ESG-аналізу через уніфікацію параметрів оцінювання та створення внутрішньої системи ESG-моніторингу, орієнтованої на стратегічне управління, інституційний комплаєнс і звітність. Практична цінність результатів полягає в побудові методичного підґрунтя для гармонізації зовнішніх рейтингів і внутрішніх управлінських процедур у сфері сталого розвитку підприємств.