Стан безпеки ринку капіталів (фондового ринку) України в умовах воєнного стану - Бачо, Роберт Йосипович; Пойда-Носик , Ніна Никифорівна; Макарович, Вікторія Костянтинівна; Ганусич, Вероніка Олександрівна; Вайданич, Давид (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою цієї статті є комплексне дослідження сучасного стану функціонування фондового ринку України в умовах воєнного стану, а також виявлення основних чинників, що визначають його стійкість, адаптивність і потенціал до відновлення. У роботі проаналізовано зміни у структурі фондового ринку, динаміку торгівлі цінними паперами, рівень довіри інвесторів, а також регуляторну політику держави щодо забезпечення стабільності ринкової інфраструктури. У фокусі дослідження перебуває визначення ключових загроз і бар’єрів, що стримують розвиток українського ринку капіталів у кризовий період. Методологічною основою дослідження виступили загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема аналіз та синтез, структурно-функціональний підхід, порівняльний аналіз, методи індукції та дедукції. Використано економетричні підходи до оцінювання індексів фондового ринку, а також метод моніторингу офіційної статистики НКЦПФР та даних з Української біржі. У результаті проведеного дослідження встановлено, що під впливом воєнних дій ринок цінних паперів України зазнав істотного скорочення обсягів торгів, зниження капіталізації та звуження інструментів інвестування. Водночас виявлено спроби адаптації – у формі переходу до цифрових механізмів обслуговування, появи нових фінансових інструментів та часткової стабілізації інституційної інфраструктури. Також засвідчено збільшення ролі держави у регулюванні фінансового ринку, зокрема шляхом запровадження мораторіїв, обмежень на операції з іноземними активами та підтримки ключових біржових інститутів. У висновках обґрунтовано, що для відновлення фондового ринку після завершення воєнного конфлікту необхідно здійснити комплекс заходів, спрямованих на модернізацію інституційного середовища, посилення прозорості інформації, розширення інструментів для інвесторів, а також активізацію міжнародного співробітництва у сфері ринків капіталу. Стратегічним завданням держави має стати створення умов для сталого інституційного розвитку фондового ринку як одного з ключових каналів акумуляції інвестицій для відновлення національної економіки.