Глобальна ініціатива «Pillar 2»: адаптація податково-бюджетного законодавства та податкового контролю до нових міжнародних стандартів - Лоскоріх, Габріелла Людвиківна; Сочка, Катерина Андріївна; Перчі , Оксана Федорівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У світлі глобалізації та зростання впливу транснаціональних корпорацій (ТНК) на світову економіку виникають серйозні виклики для національних податкових систем, зокрема через можливості маніпулювання трансфертними цінами та ухилення від оподаткування. Ініціативи Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), зокрема План дій BEPS і BEPS 2.0, стали основними інструментами боротьби з податковими ухиленнями, зокрема через розмивання податкових баз і використання податкових лазівок. Метою статті є дослідження глобальної концепції «Pillar 2» в контексті адаптації податково-бюджетного законодавства та податкового контролю до нових міжнародних стандартів. Концепція «Pillar 2» передбачає встановлення мінімальної ставки корпоративного податку на рівні 15% для великих міжнародних корпорацій, що має на меті забезпечити справедливість і прозорість у глобальному оподаткуванні. Методологічну основу статті становить комплексний підхід, що включає аналіз міжнародних документів і нормативних актів, зокрема Плану дій BEPS і BEPS 2.0, а також дослідження практик адаптації податково-бюджетного законодавства України до міжнародних стандартів. Використано методи правового та порівняльного аналізу для вивчення міжнародного досвіду та застосування цих стандартів у контексті національних податкових систем. Описано дефініцію поняття «податковий контроль». Деталізовано еволюцію імплементації Плану BEPS в Україні в контексті податково-бюджетного законодавства. Результати дослідження вказують на необхідність комплексного перегляду національного податкового законодавства та вдосконалення механізмів податкового контролю для ефективної імплементації концепції «Pillar 2». Висновки підкреслюють важливість подальшої адаптації національної податкової системи до міжнародних стандартів, що дозволить забезпечити справедливі умови для ведення бізнесу, сприятиме розвитку інвестиційного клімату та зміцнить економічну безпеку країни. Акцентовано на важливості розвитку міжнародної співпраці в сфері податкової політики та сприяння глобальній фінансовій прозорості.